Читај ми!

Дан српског јединства, слободе и националне заставе – почасни плотуни, дефиле и свечаност на Савском тргу

Србија и Република Српска обележиле су заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Централна манифестација одржана је на Савском тргу у Београду, код споменика Стефану Немањи. Не можемо волети друге ако најпре не волимо свој род и народ, поручио је патријарх Порфирије и додао да "не можеш бити светски, а да ниси свој". Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик навео је да верује да је ово век нашег уједињења и јединства, а председник Србије Александар Вучић истакао је да је 15. септембар дан у којем заједно леже и наш бол и наша слава.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт.

Широм Србије, Републике Српске, српским срединама на Косову и Метохији улице су окићене заставама. У Београду ће осветљење на истакнутим грађевинама бити у бојама заставе – Мост на Ади, Бранков мост, Палата Албанија.

У склопу обележавања Дана националног јединства, Министарство одбране и Војска Србије су на Ушћу организовали приказ наоружања и војне опреме.

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је, приликом обиласка приказа војне опреме на Ушћу, да је огромна разлика у опремљености армије данас и пре 10 година.

"Ово нисмо могли ни да сањамо, хеликоптере Х-145, Ми-35 све ово, о миговима да не говорим", рекао је Вучић.

На данашњи празник Скупштина Србије усвојила је Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћирличког писма, а Народна скупштина Републике Српске Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележен је и у Студентском граду.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво