Читај ми!

Разгази обућу шетњом до суда - шта да радите када вам трговац одбије рекламацију

Где потрошачи могу да прибаве, о свом трошку, стручно мишљење о обући када им трговац одбије рекламацију? Да су им врата више лабораторија затворена - сигнализирају Националној организацији потрошача. Морамо ли баш и због обуће на суд? Потрошачи сигнализирају - трговци често одбијају рекламације, посебно оне на спортску обућу, кажу у Националној организацији потрошача Србије.

Ствар, тврде, додатно компликује то што више лабораторија одбија да потрошачима пружи услугу испитивања рекламиране обуће. Пошли смо трагом тих навода и стигли до одговора- које су могућности потрошача када трговац не прихвати рекламацију на обућу, може ли помоћи нови Закон о заштити потрошача.

 

Подерала би се, чини се, некад и најквалитетнија обућа док би се дошло до разрешења за ону рекламирану, у случају када трговац одбије да је замени или да врати паре - више лабораторија своја врата отвара само трговцима за услугу испитивања обуће и давања стручног мишљења у поступку рекламације, тврде у Националној организацији потрошача.

"Када се организације потрошача обрате трговцима или потрошачи сами, трговци најчешће остају при ставу да је рекламација одбијена и кажу па ми имамо стручно мишљење технолога који, да тако кажем, сваљује кривицу на потрошача, тако да уколико у директној комуникацији организације потрошача или потрошачи не успеју да остваре своје право са трговцима, за обућу је једина могућа опција судски поступак", рекао је Никица Јовановић из Националне организације потрошача Србије

Да више не поступа по захтевима потрошача, већ да је усмерен на привредне субјекте, потврђује Југоинспект, који нам је једини одговорио, иако смо питања послали на адресу још три организације.

"Основни разлог због којег тренутно не прихватамо захтеве купаца за давање стручних мишљења о рекламираној обући јесте економска неисплативост. Наша организација није буџетска установа и финансира се искључиво од прихода које оствари на тржишту", наводе у Југоинспексту Београд А.Д.

Ниједна лабораторија у Србији нема акредитацију да ради испитивања рекламиране обуће, и зато на стручном мишљењу о обући не сме стајати да је та активност акредитована, поручују из надлежног тела. 

"На то смо им скренули пажњу на састанку 2018. године, до кога је дошло зато што су се потрошачи често жалили на стручна мишљења лабораторија о рекламираној обући.
Лабораторије немају акредитацију да испитују рекламирану обућу, али ако имају нашу акредитацију за друге активности, у том случају своје услуге, па и давање стручног мишљења о рекламираној обући, морају пружати свим корисницима без изузетка", речено је у одговору Акредитационог тела Србије.

Вансудско решавање потрошачког спора 

Другачији одговор из Министарства трговине-лабораторије имају право да бирају коме ће пружити услуге јер је трговина робом и услугама у Србији слободна. Кажу - потрошачи који хоће стручно мишљење о обући коју су рекламирали имају опцију да ангажују судског вештака. Поред тога, могу да покрену вансудско решавање потрошачког спора, које ће ваљда коначно заживети.

"Овај инструмент се није користио у пракси имајући у виду да није постојала обавеза трговца да учествује у овом поступку, новим Законом уведена је обавеза да трговац учествује у овом поступку, а на иницијативу потрошача, и рад тела за стране у поступку је бесплатан", каже Тамара Самарџић из Министарства трговине

Нова је и обавеза трговца да, уколико негативно одговори на рекламацију, потрошача обавести о могућности решавања спора вансудским путем. Шта ако се ни пред телом за вансудско решавање потрошач и трговац не споразумеју?

"Тело може ако се стране не споразумеју да доносе препоруку, када на основу чињеница оцени да је то целисходно, та препорука, за разлику од споразума који има снагу извршне исправе, нема ту снагу, али може да буде корисна уколико потрошач касније покрене парнични поступак", навела је Самарџићева.

Ако је неко практично приморан да прошета обућу до суда, наша саговорница упућује- потрошач не плаћа судску таксу за тужбу, ако вредност предмета спора не прелази износ од 500.000 динара, а по новом Закону, у том случају, неће је плаћати ни за пресуду.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво