Читај ми!

Сталан посао за геронтодомаћице у Београду, надлежни најављују и повећање плата

Сталан посао добило је 75 геронтодомаћица у Београду. План је да се још толико њих ангажује, што ће знатно смањити листе чекања за ту услугу. Из Града поручују да ће тражити повећање плата женама које брину о најстаријим суграђанима, јер је недопустиво да раде за минималац.

Више не морају да стрепе да ли ће им уговор бити продужен. Сада имају право на одмор, боловање, тече им радни стаж. И то им је, кажу, брига мање. Све друго остаје исто – до најстаријих суграђана стижу и када је напољу плус 40 и када је минус 10.

"Некада путујемо аутобусом, некада раде улице и нема превоза па идемо пешке. Наши организатори гледају да нам сви ти терени буду у кругу да што мање идемо превозом и да што мање губимо време", каже Мирјана Филиповић, геронтодомаћица.

Геронтодомаћица Персида Чедић истиче да ако волите свој посао онда ништа није тешко, све може да се постигне са много разумевања.

"Нису се жене уопште ниједног момента устручавале да ли да наставе са радом или да раде у току пандемије. По пет-шест километара су пешачиле у току дана, али су обилазиле своје кориснике и нису их остављале саме", наводи Јелица Пауновић Тривановић из Синдиката геронтодомаћица.

За свој рад, међутим, нису одговарајуће плаћене. У Граду кажу да је недопустиво да раде за минималац.

"Са повећањем минималца који је најавила Влада, њихова плата ће бити око 37.000 динара. И то је недовољно и зато ће Град Београд, то ћу ја већ урадити сутра или прекосутра, упутити предлог надлежном министарству Владе да се повећају коефицијенти за геронтодомаћице, јер ми желимо да им исплаћујемо плату од најмање 50.000 динара", поручује Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић наводи да данашње примање 75 запослених у стални радни однос омогућава пријем још 75 особа које ће такође радити посао геронтодомаћице. "На тај начин нама је план да до краја године преполовимо листу чекања", додаје она.

На тој листи је око 700 најстаријих суграђана. План је да до краја године услугу геронтодомаћице добију и Сурчин, Барајево и Гроцка.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво