Читај ми!

Препорука Поверенице по допису "Маме су закон"

Повереница за заштиту равноправности, поступајући по допису удружења "Маме су закон", упутила је препоруку мера како би одлука Уставног суда Србије, којом је група одредби Закона о финансијској подршци породици са децом проглашена неуставним, добила своју пуну и исправну примену.

Предложеним мерама отклања се могућност да би погрешњим тумачењем надлежних министарстава, а затим и службеника јавне управе, могле постојати дискриминације над неким групама жена, саопштило је то удружење.

"Маме су закон" обратиле су се средином августа Уставном суду, Министарству за рад, Министарству за бригу о породици, Повереници и председници Владе, како би кориговали инструкцију о спровођењу одлука Уставног суда.

Поменута министарства су упутила захтев органима општинске и градске управе, као и центрима за социјални рад.

Повереница је дала рок од 30 дана надлежним министарствима да коригују инструкцију или да се за детаљније тумачење одлука Уставног суда обрате Министарству правде у чијој је надлежности примена Закона о Уставном суду.

"Организација 'Маме су закон' захваљује Повереници на брзој реакцији. Надамо се да ће њена препорука мотивисати надлежна министарства да у најкраћем могућем року коригују инструкцију, јасно упуте органе јавне управе о начину спровођења, а затим и да благовремено обавесте све жене које су погођене применом неуставних одредби од јула 2018. године до ступања на снагу одлука Уставног суда, како би у законском року све без изузетака оствариле право на обештећење", наводи се у саопштењу.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво