Читај ми!

Стефановић: Људи воле да виде своју војску, њеним јачањем не шаљемо агресивну поруку

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је за РТС да јачањем војске шаљемо поруку да Србија зна да када има снажну војску, не стрепи од тога да ли ће је неко напасти. Шаљемо поруку да нећемо дозволити да наш народ било ко напада, истакао је Стефановић.

Свечани дан у суботу на Тргу Николе Пашића у Београду – 139 кадета биће промовисано у официре. 

Свечаности ће присуствовати и председник Србије, а програм ће увеличати и Авијација Војске Републике Србије и наступи ансамбла "Станислав Бинички" и оркестра Гарде.

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је то посебна ствар не само за војску него и за све грађане Србије.

Према његовим речима, промоција најмлађих официра, потпоручника наше војске, значи да ћемо од сутра имати нове официре оклопних јединица, пешадије, логистике, АБХО и војног здравства.

"Желим да захвалим људима у војном здравству који свакога дана раде много послова да заштите становништво, придружујем се апелу за вакцинацију јер је то једина могућа заштита", рекао је Стефановић.

Министар каже да ће генерална проба бити данас у 17 сати. "Молим грађане за разумевање, људи воле да виде своју војску и то је посебна част, понос и дика бити официр војске", рекао је министар одбране.

"Апелујемо на поштовање епидемијских мера, истакли смо и услове – ношење маски и прописно растојање, биће родитеља наших најмлађих официра, доћи ће људи да виде своју војску, промоцију, имаћемо леп културно-уметнички програм, али и налет авијације и авионе нашег ратног ваздухопловства", каже он.

Какву поруку шаље војска

Стефановић је рекао да ће председник Србије наградити троје најуспешнијих кадета и додаје да је Вучић давао задатак да војска буде што је могућа јача да би штитила земљу.

"Јачањем своје војске не шаљемо агресивну поруку, већ поруку да Србија, када је имала снажну војску, није стрепела да ли ће је неко напасти. Спремни смо да са свима у региону и свету градимо мир и стабилност. Шаљемо поруку да нећемо дозволити да наш народ било ко напада и угрожава нашу територију, то је пристојно и јасно", истакао је Стефановић.

"Оно што је био задатак у мандату који имам јесте да повећамо стандард припадницима војске и да радимо на развоју домаћег наоружања, да се опремамо најсавременијим светским и да у складу са могућностима земље имамо неупоредиво јачу војску него у поретходним временима. Било је периода у историји када је војска била на ниским гранама", рекао је Стефановић.

Како каже, лепша тема је промоција кадета. "Имао сам прилику да разговарам са великим бројем тих људи. Када видите у њима жељу да сутра ујутру наставе професионалну каријеру као официри, схватите зашто је војска тако посебна и нераскидиво везана са својим народом", подвукао је Стефановић.

Министар одбране из БиХ у Србији

Стефановић каже да је политика председника Вучића, коју је представио и кроз идеју Отворени Балкан, да морамо да гледамо своје комшије и своју земљу и да градимо стабилност, што је боље за привлачење инвестиција, капитал.

Подсећа да се капитал "плаши" неких земаља у окружењу које нису стабилне.

Министар одбране БиХ долази у званичну посету Србији и биће на промоцији јер се седам кадета из БиХ овде обучавају и сутра ће бити промовисани.

"Чак и када се не слажемо око свих тема, морамо да градимо стабилност и за себе и своје комшије, разговараћемо о војној сарадњи, војном здравству. После 2013, ово је прва посета министра одбране из БиХ, можемо да разговарамо како да унапредимо сарадњу на корист свих грађана", рекао је Стефановић.

Повећање плата у војсци

Стефановић каже да је важно да разговарате с људима, то је добар принцип, неке старешине не желе да кажу сваки детаљ.

"Када разговарате с људима који свакодневно раде у чизмама које носе на терену можете да чујете каква је чизма, од људи који раде на одржавању средстава можете чути како се одржава, какви су проблеми", каже он.

Када питате људе шта су им мотиви, жеље и снови, врло је важно да постоји висок ниво посвећености, да су спремни да раде даноноћно, истиче министар одбране.

Стефановић каже да је Вучић имао слуха за проблеме у том сектору и шта је потребно за Војску и подвлачи – да би војска постала атрактивнија за младог човека, потребно је повећање плата.

"Имали смо и ванредно повећање плата, а очекујем да када буде наредно за све у јавном сектору, то буде врло брзо и за припаднике војске. Биће сигурно, видим економске трендове који су одлични, али не желим да будем неодговоран. Ако земља добро иде, биће више новца", каже он.

Свакако ће, како каже, највеће повећање бити за професионалне војнике, па за официре и подофицире, да би то било конкурентно занимање. Привреда расте и то мора да се одслика и у овом сектору, рекао је Стефановић.

Септембарска класа почиње добровољни војни рок

Министар је изнео податак да је више од 440 регрута у овом позивном року, то ће бити највећи број у последње четири године ако тако буде и у децембру.

Подсећа да 15. септембар – Дан националне заставе – Србија и РС славе као успомену на пробијање Солунског фронта 1918.

"На Ушћу ће бити велики тактичко-технички збор, биће приказано више од 130 средстава наоружања, да покажемо домаћу памет коју смо имали, модернизовали. Увек имамо нешто ново, да видите колико је војска напредовала, колико је снажна и колико уз помоћ домаће памети можемо да је искористимо", закључио је Стефановић.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво