Читај ми!

Преминуо Коста Бунушевац

Члан сликарске секције Удружења ликовних уметника Србије Коста Бунушевац умро је у 73. години, у среду 8. септембра, објавио је УЛУС.

Коста Бунушевац рођен је 1948. у Сплиту, у тадашњој Југославији, а завршио је одсек сликарства на Факултету ликовних уметности у Београду 1971, у класи професора Стојана Ћелића.

Бунушевац је имао бројне самосталне и групне изложбе у земљи и иностранству, а био је мултимедијално оријентисан на театар, дизајн, маркетинг, проналазаштво, музику, архитектуру, глуму на филму, у позоришту и на телевизији.

Радио је као професор на Академији лепих уметности, од 1999. до 2007, идејни је творац награђене ТВ емисије "Оливер Мандић и Београд ноћу", а јавност га познаје и као омиљени лик Супер Риџа из филма "Како је пропао рокенрол".

Првим цртежима на студијама вечерњег акта, у духу најбољих академских реалиста, унутар мале групе езотерика, Бунушевац је објавио своју ликовну моћ, навео је УЛУС.

Крајња понесеност, усхићеност којом влада строг, готово окрутан систем, картезијанска логика и аскетизам, обележили су његов рад од првих дана.

Бунушевац сликар, цртач, дизајнер, перформер, промотер, демијург, „one man show", уз још две три личости, био је центар свих, не само „андерграунд" окупљања вертикалног Београда 70-их и 80-их година прошлог века.

Тај дух је сазревао у спектакуларним изазовима и илуминацијама Косте Бунушевца, истиче Удружење ликовних уметника.

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво