Читај ми!

Дечак српске националности нападнут у центру Косовске Каменице

Дванаестогодишњи дечак српске националности М. С. нападнут је око 14 сати у центру Косовске Каменице, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Дечака је, без икаквог повода, напала група старијих Албанаца и нанела му повреде по лицу, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је дечак, ученик петог разреда Основне школе "Десанка Максимовић", примљен у болницу у Косовској Каменици, као и да је осим физичких повреда претрпео огроман стрес.

"Према речима његовог оца, са којим сам разговарао, дечак је ишао у продавницу што чини свакога дана, међутим по повратку га је напала група хулигана и вређала га на албанском језику. Канцеларија за КиМ пружиће сву расположиву помоћ породици повређеног дечака и обезбедити најбољу могућу негу", истиче у саопштењу директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петковић наглашава да је дечак "нападнут само зато што носи српско име и презиме и говори српским језиком", да је он "жртва обести екстремиста који гаје отворену мржњу према свему српском и желе етнички чисто Косово и Метохију", као и да "за такво понашање добијају отворену подршку Приштине која политиком некажњавања иду на руку изгредницима".

"Његове повреде и стрес који је доживео срамота су пре свега међународне заједнице за коју не постоје српске сузе и мука коју наши сународници свакога дана доживљавају декларишу се као узгредни инциденти. Нека питају М. С. или његове другаре и родитеље како се после овог напада осећају?", додаје се у саопштењу.

Петковић наводи да "нажалост, антисрпско расположење и узаврела реторика коју свакога дана слушамо из Приштине генерише и стимулише овакве нападе према Србима".

"Због тога још једном тражимо и овим путем, а затражићемо и званично да се повећа безбедност у српским срединама на простору Косова и Метохије, а да међународне организације на КиМ изврше снажан притисак на власти у Приштини да прекину са политиком некажњавања и најоштрије санкционишу починиоце", закључује директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Ракић: Напад на децу је ударац тамо где највише боли 

Председник Српске листе Горан Ракић реаговао је поводом напада на дечака да је то "срамни и подмукли ударац" на наш опстанак и останак на овим просторима, јер су, каже, напади на децу, попут овог данашњег, ударци тамо где највише боли.

"Сви релевантни фактори на Косову морају бити свесни чињенице да су овакви напади кап која прелива чашу и да сем страха од напада на Србе постоји још већи страх од ћутње институција на Косову које треба да брину о безбедности свих грађана, а затварање очију пред оваквим проблемима охрабрује оне који инциденте чине, да наставе у својој очигледној намери застрашивања Срба", поручио је Ракић.

Захтева од надлежних да реагују одмах јер ће, истиче, ракција бити узалудна ако неко буде страдао.

"Срби имају право да мирно живе на својим имањима и то им право нико не може оспорити. Жалосно је да се у свакодневици нашег народа као уобичајено поставља питање шта нас следеће страшније од физичког напада очекује", навео је председник Српске листе.

Нагласио је да глас против овог али и свих претходних напада морају подићи и међународне институције и организације.

"Времена за чекање је све мање, а српском народу је дозлогрдило да сви напади на децу, људе, имовину наших грађана остају без кажњавања одговорних. Страшно је, поштовани представници међународне заједнице, да деца, попут Михајла у 21. веку живе у страху од новог дана, уместо да му се радују и маштајући граде планове о бољој будућности свих нас", закључио је Ракић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво