Читај ми!

Шта када при куповини у паковању нађете разбијено јаје – колико то може бити опасно

У готово сваком паковању јаја бар једно је разбијено. Јаје, кажу, зарадимо за два минута, али са напуклим, на овим температурама, можемо добити и нешто што нам никако не треба.

Сигурно сте некада у супермаркету наишли на разбијено јаје у кутији. Та јаја могу бити веома опасна, упозоравају стручњаци.

"Практично јаја након њиховог класирања и паковања не смеју да се додирују и ако имате само једно јаје оно се враћа. Према томе, наши потрошачи не би требало да узимају једно јаје и пребацују га из кутије у другу, него се цела кутија враћа произвођачу, а они могу да узму другу кутију са свих десет јаја или колико их има која су потпуно интактна, непромењена, да немате никаква оштећења и онда сте потпуно сигурни да нећете добити неку инфекцију", каже др Дејан Крњаић са Факултета ветеринарске медицине.

Грчеви у стомаку, повишена температура, малаксалост, најчешћи су симптоми салмонеле.

"Салмонела је бактерија која се добија конзумирањем хране која је контаминирана, а недовољно термички обрађена и то је најчешће реч о намирницама животињског порекла, најпре месо, месне прерађевине, млеко и млечни производи, поготово јаја и производи од јаја", објашњава др Соња Гиљача, епидемиолошкиња Градског завода за јавно здравље.

"Поред салмонеле могу неке друге бактерије да уђу, попут кампилобактера, попут неких других микроорганизама које могу довести и до квара самог јајета и у том случају јаје је промењено по самом изгледу и самом мирису. Међутим, нажалост, салмонеле некада могу да буду присутне и да вама јаје на први поглед делује потпуно употребљиво и ви да добијете инфекцију", истиче Крњаић.

Пре него што купи јаја сваки потрошач треба да провери да ли су сва цела и уколико нису да узме другу кутију. Напукла јаја никако не треба додиривати.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво