Читај ми!

Одата почаст краљу Петру Првом на Опленцу

Државна церемонија полагања венаца и одавања почасти краљу Петру Првом Карађорђевићу одржана на Опленцу. У Кући краља Петра отворена је изложба посвећена Старом краљу.

Краљ Петар Први, унук вожда Карађорђа запамћен као Ослободилац, умро је на данашњи дан 1921. године. Државна церемонија полагања венаца и одавања почасти одржана је на Опленцу.

Петар Први Карађорђевић, Карађорђев унук и трећи син Персиде и Кнеза Александра Карађорђевића, краљ који је владао током балканских ратова и Првог светског рата. Остао је запамћен као Ослободилац. Дочекао је победу у Првом светском рату као и стварање нове краљевине.

"Близак однос краља Петра Првог према народу био је веома посебан, због његове јединствености и скромности људи су га доживљавали као неког свог. Он је био и остао наш чика Пера. Краљ Петар Први није само део наше славне прошлости, он је наша инспирација за бољу будућност", поручио је Александар Карађорђевић, праунук краља Петра И Карађорђевића.

Литургију и парастос је у Цркви посвећеној Светом Ђорђу служио Патријарх српски Порфирије. Црква је део комплекса Опленац који је за живота подизао краљ Петар.

"Постао је због своје скромности, и стриткног придржавња парламентарнх начела један од најполуранијих владара у модерној српској историји. Биланс његове осамнаестогдишње владавине је био велики - демократска уставана парламентарна монархија уређена и снажна војска", истакла је министарка за рад, запошљавање борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Краљевска знамења, из Историјског музеја Србије, су ради обележавања века од смрти краља Петра пребачена у Опленац. О томе шта је све обележило период док је носио круну, у Кући краља Петра отворена је изложба посвећена Старом краљу.

"Представљају сећање на једног човека који је читавог свог века био војник и борац, који је демократију разумевао и по њеним нормама живео, добро гледајте да је његова круна од топовске бронзе, а не од злата да овде има мало драгоцености, али има много части, осећања дужности, и изнад свега служења своме народу", наводи Драгомир Ацовић, члан Крунског већа.

По повратку у ослобођену отаџбину и историјском стварању државне заједнице - Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Краљ Петар није дочекао да види своју задужбину коначно завршену. Његов наследник, Краљ Александар И Карађорђевић, лично се старао о њеном завршетку. Као ктитор храма почива у горњем делу цркве, преко пута оснивача династије Карађорђевић.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво