Читај ми!

Органска малина освојила европско тржиште, цена и 500 динара по килограму

У планинским селима куршумлијске општине приводи се крају берба малина. За разлику од претходних година, произвођачи су задовољни откупном ценом, која је већа од 400 динара за килограм. Додатних 80 динара следује онима који је узгајају на органски начин, а таквих је у Топлици све више.

Захваљујући повољним климатским условима, у готово нетакнутој природи у селу Игришту, већ десетак година, на више од стотину хектара узгаја се малина без употребе пестицида.

"Првенствено могу да кажем да је то просто зато што је ту природно станиште, јер ви свуд кад кренете ту, по тим шумским путевима, има да нађете дивљу малину која је изузетно родила", рекла је Радица Јевремовић из Игришта.

Арсеније Тодоровић, из Игришта наводи да је органска малина 20 процената скупља. "Имамо загарантовану цену и малину долазе на парцели да купују. Њихов је превоз и услови су одлични", навео је Тодоровић.

За килограм ове малине откупљивачи плаћају 500 динара, а комплетан овогодишњи род извозе.

Малина из Игришта освојила је европско тржиште. Њеном ценом задовољни су и произвођачи и извозници.

Игриштани кажу да први пут ове године немају проблема ни са берачима. Има их довољно јер може добро да се заради.

"Све зависи ко како бере, три и по до четири хиљаде. Све док чекам неки посао решио сам да помогнем својим родитељим, а и сам волим да радим", навео је Марко Јовић из Куршумлије.

Сузана Томић из Куршумлије каже да јесте вруће, али да није много тешко издржати по овој врућини. "Много је лакше него доле у граду. Ово је велика надморска висина и много се лакше подноси ова врелина", истиче Томићева.

Општина Куршумлија субвенционише органску производњу издвајајући из буџета 20 милиона динара годишње.

"Али смо задњих година кренули да радимо и улагње у прерадне капацитете да би имали један коначни производ, да би наравно наши пољопривредници остварили већу цену и бољи пласман", рекао је Јовица Ђиновић из Пољопривредне службе СО Куршумлија.

У планинским селима Куршумлије на хиљаду хектара узгајају се малине на органски начин, чији је пласман, захваљујући уговорима са инопартнерима унапред обезбеђен.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво