Читај ми!

Мехмед – прва беба из замрзнутог ембриона у ГАК "Народни фронт "

У години пандемије и у Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт" рођена је прва беба из замрзнутог ембриона. У наредних неколико месеци очекују још 10.

Мехмед је прва беба из замрзнутог ембриона у Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт". За њега су се родитељи борили шест година.

"Ово нам је друга вантелесна, замрзли смо ембрионе у марту 2020. Било је нешто због короне, онда смо замрзли ембрионе и обавили смо трансфер у новембру и, хвала богу, успешно је било", каже Енеса Ризвановић.

Да би било успешно, болница "Народни фронт" морала је да обезбеди нову опрему, прошири тим. Предности замрзавања ембриона, кажу лекари, бројне су.

"Ми на тај начин омогућавамо мајкама, родитељима да још једном пробају, а без проласка кроз целу мучну и дугачку процедуру вантелесне оплодње. Данас код нас у Србији свака жена има право на три стимулисана циклуса, то је комплетан процес и на три враћена одмрзнута ембриона о трошку државе", каже доктор Жељко Миковић, директор ГАК "Народни фронт".

Према његовим речина, на замрзавање ембриона иде свако ко може да уђе у процес вантелесне оплодње. 

Већи је и број вантелесних оплодњи, уз максималну успешност. Од почетка године урадили су 360, а претходних година до 250.

"Заиста смо добили фантастичну опрему са којом ретко ко може да се похвали. Нове инкубаторе, ламинарне коморе, микроскопе, ултразвукове. То поверење државе је омогућило да ми ове резултате можемо да постигнуте и да се рађају бебе из замрзнутих, односно одмрзнутих ембриона и да дуплирамо број поступака", каже Миковић.

Корона у Фронту није зауставила рађање беба, напротив. Прошле године имали су их највише од оснивања. Од почетка године рекордно 4.681 новорођенче.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво