Читај ми!

Мештани Ушћа устали против градње мини-хидроелектране на Студеници

Због почетка радова на реци Студеници пет километара узводно од Ушћа код Краљева, мештани те рударске Варошице портестовали су под слоганом "Спасимо Студеницу". Траже да се радови на мини-хидроелектрани зауставе и да надлежни прогласе цео тек те планинске реке за заштићено подручје како би је сачували за будућа поколења.

Мештани Ушћа и околине протест су организовали путем друштвених мрежа. Кажу, сазнали су да су на Студеници у току припремни радови за изградњу МХЕ чија ће висина бране износити 21 метар, а акумулација воде до један километар узводно.

На импровизованом мосту направљеном од бетонских цеви поручили су инвеститору и извођачу радове, иако за сада не знају ко су јер градилиште није обележено, да нису добродошли и да ће урадити све да спрече, како кажу, уништење природног бисера њиховог краја.

Подсећају и да се осамдесетих година прошлог века одустало од градње мини-хидроелектрана на Студеници јер је из Завода за заштиту споменика културе стигло упозорење да ће повећана влага негативно утицати на стање средњовековних икона непроцењиве вредности у манастиру Студеница.

Траже да се и сада изради студија која треба да покаже како ће градња шест планираних брана утицати на животну средину и промену климе.

Питају надлежне зашто мештани нису питани, односно зашто нису били обавештени, ако је било јавне расправе.

За њих су, кажу, радови који се сада изводе, нелегални, јер нема табле на којој би писало ко је инвеститор, ко је извођач, ко је издао дозволу за градњу и до када је рок за завршетак радова.

Траже да им се покаже Студија утицаја на животну средину јер страхују да ће изградњом МХЕ бити поново покренути клизишта на десној обали Студенице која већ постоје, као и да ће Ушће бити угрожено евентуалним пуцањем бране када водостај буде као приликом прошлогодишњих поплава када су две особе изгубиле живот.

Мештани су уверени и да ће се уништити еко систем у коме сада плива речна пастрмка. Када се се направи акумулациоо језеро, кажу, више неће имати ни пијаћу воду јер се сада Ушћани њоме снабдевају управо из Студенице,а планирана је и изградња нових бунара два километра низводно од планиране бране.

Мештани наглашавају да се велики део тока Студенице налази у Резервату биосфере Голија-Студеница који је прогласио Унеско.

Од надлежних траже да се река целим током прогласи заштићеном подручјем и да се пониште дозволе за изградњу, уколико су издате. Кажу, мисија свих који живе на том подручју треба да буде очување Студенице за будуће нараштаје.

Најављују и даље акције, а помоћ очекују од СПЦ-а и свештенства манастира Студеница, као и Завода за заштиту споменика културе у Краљеву.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво