Читај ми!

Матић: Првча код Нове Градишке потенцијална нова масовна гробница

Првча код Нове Градишке једна је од можда највећих помињаних локација у Хрватској које треба истражити, а где је покопано и више од 100 људи убијених током акције Бљесак, изјавио је специјални изасланик председника Србије за питања несталих Веран Матић и нагласио да би у истрази значајну улогу могао имати Стејт департмент.

Локација везана за депонију Првчу налази се ван пописа 36 познатих локација у Хрватској на којима се зна да је неко сахрањен и потребно је извршити ексхумацију и идентификацију, рекао је Матић за Танјуг.

Према његовим речима, сведок сарадник је тужитељки за ратне злочине дао податке када се то догодило и шта се догодило.

Матић каже да је питање локације код Нове Градишке, где су покопани људи убијени у Бљеску почетком маја 1995. покренуто на више места.

"Замолио сам да наша Комисија за нестале од Међународног црвеног крста, који има уговор са Стејт департментом, затражи сателитске снимке тог места, рекао је Матић", али је и нагласио да у МЦК кажу да без одобрења Хрватске то није могуће.

Он додаје да Србија сада чека сагласност Хрватске да МЦК затражи податке из Стејет департмента.

Матић наглашава да је застрашујући податак да у ЕУ постоји држава чланица у којој има 36 гробница, масовних, јединствених, које нису ексхумиране и да се на тај податак који је познат годинама не реагује.

Према његовим речима, то је недопустиво и драматично за породице, јер се отпирлике зна ко се у њима налази.

"Мислим да хрватска страна нема одговор, а да српска има право да тражи од међународних организација везаних за нестале да реше тај проблем", каже Матић.

Он наглашава да је решавање свих отворених питања везаних за нестале важан за процес пацификације односа.

Каже и да поред тих 36 гробница у Загребу у Заводу за судску медицину има око 900 тела убијених током сукоба у Хрватској који нису идентификовани.

Он сматра да је неопходно да се у наредних годину дана види са хрватским властима у чему је проблем, јер, додаје, наша удружења која се баве несталима тврде да постоји велика база ДНК и да нема разлога да се ништа не ради по питању идентифације несталих.

Рекао је да ће СНВ инсистирати да се истражи и потенцијална гробница између Глине и Двора на Уни, на којој је простор од 20 са 30 метара на којем се, како је речено, налазе тела.

Матић додаје да све што се дешавало последњих годину дана у Хрватској, став који је СНВ заузео и порука коју је патријарх синоћ на скупу у Бусијама послао представља "снажно пружену руку помирења", те поручује да не схвата зашто је неко не би прихватио.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво