Читај ми!

Протест бивших радника "Геокса" у Врању, траже права и отпремнине

Више десетина бивших радника "Геокса" протестовало је јуче и данас испред фабрике, тражећи своја права и отпремнине. Локална самоуправа очекује нове инвеститоре, али шансу види и у врањској привреди.

Траже одговоре на бројна питања, а наишли су на затворену капију и обезбеђење. Послодавци нису желели да се обрате радницима, да дају објашњења, јер су, кажу, све рекли у обавештењу које су пре два дана поставили на капији. Фирму гасе због нерентабилног пословања.

Једна од бивших радница "Геокса" рекла је да чекају да им неко објасни о чему се ради, да имају кредите и да не знају како ће то да врате.

"Да видимо шта може да се узме отпремнина нешто, све што нас следује, ништа више", додаје друга бивша радница.

"Као да ћемо бити збринути с тим што се помињу радна места за 500, за 300, за 200 људи, где су остатак од хиљаду човека рецимо", упитао је један од бивших запослених.

Одговоре су потражили и у градској управи где су их примили градоначелник и његови сарадници.

"Обећали су да ће све за нас да ураде да нам помогну. Отпремнине за сада немамо права на то пошто је то приватна фирма", испричала је бивша радница "Геокса".

Локална самоуправа решење за 1.200 радника "Геокса" очекује од државе.

До тада ће радници након отказа у року од 30 дана моћи да се пријаве у Националну службу за запошљавање где ће три месеца добијати новчану надокнаду.

"Последњих неколико дана смо интензивирали разговоре са домаћим привредницима и то ће бити један пут на коме ћемо ми инсистирати", напомиње Небојша Зупанчић, већник за привреду, економију, предузетништво.

И премијерка Ана Брнабић је пре два дана за РТС изјавила да држава раднике неће оставити на цедилу, неке ће упослити локални предузетници, а неке инвеститори који ће доћи у Врање.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво