Читај ми!

Белојевић: Нема разлога за бригу, сладоледи превентивно повучени

Етилен оксид је пестицид који се користи за заштиту компонената намирница, пре свега од гљивица, и није опасан ако се у организам унесе путем хране у минималним количинама, појашњава за "Танјуг" професор Медицинског факултета др Горан Белојевић.

Након што су поједини сладоледи повучени са тржишта у Србији, јер је у њима пронађен етилен оксид, Горан Белојевић каже да су минималне количине пронађене у сладоледима заправо резидуе, у веома ниским концентрацијама, те сматра да нема разлога за панику и бригу и да су сладоледи повучени из превентивних разлога.

"За етилен оксид не очекујем никакве симптоме, зато што су то заиста ниске концентрације. Он је опасан ако се удише. Унос преко хране одлази у јетру, нашу детоксикациону, природну лабораторију која нас штити и не очекујем никакве последице, нити да се ико јави због било каквих сметњи у вези са тим сладоледом", истакао је др Белојевић.

Он је навео да је етилен оксид посебно опасан у производњи антифриза где може да се појави у ваздуху, а када се удахне може доћи до надражаја, кашља, главобоље, те поремећаја свести.

Др Белојевић наглашава да су пестициди присутни у свакој храни, а поготово у водоводској води и указује на то да не могу да се избегну, јер су у питању минималне количине које је немогуће потпуно уклонити.

"Из воде могу да се уклоне, али би та вода била скупља него бензин. Али из намирница не - резидуе су у воћу, у поврћу и готово свим намирницама их има у траговима", наводи др Белојевић.

На питање да ли се и у којим случајевима врше провере и тестирања на присуство пестицида, др Белојевић каже да се, у случају сладоледа који је дошао из ЕУ, због чега и постоји предубеђење да је добар, не ради провера на пестициде, јер се сматра да је то већ проверено.

"То се проверава када постоје индикације да се провери, уколико дође до тровања људи и ако се жале. То су скупе анализе, опрема је скупа, јер су микрограмске количине и не испати се тражити", закључује Белојевић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво