Читај ми!

Урушавање станова у Новом Саду – три године без крова над главом, суђење још на почетку

Прошло је готово три године од када је 12 породица из Новог Сада остало без крова над главом, јер се због радова на суседној парцели срушио зид њихове куће у Доситејевој улици. До данас, они нису добили стамбено решење, али инвеститор јесте грађевинску дозволу за градњу вишеспратнице, док суђење није одмакло од почетка.

Милијана Чудић каже да је због инвеститора, који је копање темеља почео без грађевинске дозволе, већ три године подстанар, а да је због селидбе и траума, морала да напусти и посао.

"Неком срушиш дом, да можеш да га убијеш, да убијеш дете, да убијеш мене, и да се правиш као да се ништа није десило, да наставиш градњу луксузних станова, да уопште не питаш ни како ти људи живе", резигнирана је власница урушеног стана, Милијана Чудић.

Чудићева се пита где је власт и како такав инвеститор уопште може да добије дозволу.

Веру у правду изгубили су сви станари јер се суђење одлаже у недоглед. Иако су успели у једном, од више спорова, да суд забрани наставак радова, градска управа за урбанизам дозволила је инвеститору да зида вишеспратницу.

Адвокатица власника урушених станова Тања Арсић истиче да оштећени грађани имају легитимна очекивања да ће та забрана бити неко обезбеђење њиховог права. "Видимо да инвеститор у Доситејевој 9, зида, и да је дошао до другог спрата, значи њима измиче из руку ово обезбеђење", додаје Арсићева.

Према њеним речима, тиме је учињен преседан и градска управа је тим актом легализовала нелегалну градњу.

Објашњене за ову одлуку градских власти, након више покушаја, РТС није успео да добије.

Шта је инвеститор понудио 

Инвеститор је једино понудио да обнови порушени део, иако је грађевинска инспекција комплетан објекат затворила као небезбедан.

Адвокат инвеститора каже да постоји могућност да се зграда урушила, јер је била стара и од лошег материјала, а да договор стопирају станари који захтевају банкарске гаранције, које инвеститор не може дати.

"Оно што смо ми предложили станарима, јесте да им, уместо банкарске гаранције  дамо хипотеку на становима у згради коју зидамо, и да то буде реално средство обезбеђења, наравно у вредности изградње њиховог објекта", каже адвокат инвеститора "Астра план", Страхиња Селаковић.

На сваких пола године, ове породице доказују да су остале без дома, како би подигле помоћ града од 110 хиљада динара, да плате кирију за шест месеци. Као подстанари, данас беспомоћно посматрају како се на њихове урушене домове наслања зграда у којој се продају луксузни станови.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво