Читај ми!

Беби-бум у Лесковцу, жене се чешће одлучују за друго и треће дете

У лесковачком породилишту овог месеца бележе прави беби-бум. Рођене су 22 бебе више него у јулу прошле године. Посебно се радују првим тројкама после 2013. године.

Једини путоказ до удаљене махале без пута и куће Димитријевића у Великој Сејаници изнад Грделице су дечји гласови. За који дан крај петогодишње Уне и трогодишњих близанаца биће још три сестре.

Уна, кћи Мирјане Димитријевић, једва чека да дођу Слобода, Владана и Анђелија.

Светлана Димитријевић, свекрва, пресрећа је и истиче да у крају нема богатије бабе.

Двадесетшестогодишња Мирјана још не може да пригрли своје три девојчице. На лицу се измешало ишчекивање, радост, неизвесност, збуњеност.

"Добро се осећам, све је у реду, хвала Богу, и са бебицама и са мном", каже Мирјана и додаје да страха нема.

У лесковачком породилишту од 1986. године ово су пете тројке, чекали су их осам година, али тројке после близанаца први пут бележе.

"До сада нисам чула да је жена тако из трећег пута са тројкама, после близанаца, мислим да је ово први случај можда у Србији", каже Јелена Митровић, гинеколог-акушер.

Као дан са чак 13 рођених беба, највише у последњој деценији, остаје исписан 22. јул. Са 156 беба, овај јул је посебно берићетан.

"Сад имамо отприлике просек четири-пет беба, некада буде једна беба, некада буде девет и ово је за нас стварно помак", истиче Слађана Стојановић, начелница Одељења гинекологије Опште болнице Лесковац. 

Жене се чешће одлучују за друго и треће дете 

Да се родитељство све мање одлаже, а жене чешће одлучују за друго и треће дете, потврђује професорка енглеског језика Андреа Гашић. Трогодишњем Максиму пре четири недеље подарила је сестру Алексију.

"Све моје другарице имају децу, ево две најбоље су се скоро породиле, једна прошле недеље, једна прошлог месеца. У односу на прошли пут када сам била и сада, сада је било препуно, све собе су биле скоро препуне, да у једном тренутку није ни било кревета за нове породиље", прича Гашићева.

Стимулативне мере су добродошле, каже Андреа. Очито је да већ дају резултате, и да ће нове утицати на још пунија породилишта и паркове. У лесковачком породилишту само желе да јул потраје.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво