Читај ми!

Башта другачија од других – органска храна не иде на тезге, већ се донира деци оболелој од рака

Млади тим стручњака уз подршку НУРДОР-а, одвојио је део свог имања, на коме уз помоћ волонтера гаје органску храну за децу оболелу од рака. Удружење "Башта може свашта" ту је да помогне да деца ојачају организам здравом храном онда када медицина заврши свој посао.

Пројекат "Башта може свашта" је настао сасвим случајно и прошао је дуг период од идеје до реализације. Волонтери који раде у баштама могу се поделити у три групе.

"Прва група су волонтери који долазе из великих фирми. Компаније које су се одазвале позиву и шаљу своје волонтере да раде у башти. Преко Младих истраживача смо организовали кампове где долазе волонтери који су врло ради да дођу и раде и трећа група су наши пријатељи, познаници, индивидуалне посете. Можемо да се похвалимо да понекад имамо и вишак радне снаге", каже Павле Ђорђевић, један од стручњака Удружења "Башта може свашта".

Дарко Шијакинић је као дете победио леукемију и схватио колико је важно да, када медицина заврши свој пут, стартује здрава исхрана како би се ојачао организам.

"Важан сегмент ка тоталном оздрављењу је органска храна која је преко потребна да би се лечење довело до краја", истиче Шијакинић.

Тамара Кларић истиче да је важно да се зна да су родитељи деце која пролазе кроз НУРДОР-ов систем често угрожене материјалне ситуације, тако да је за њих боравак у великом граду, где су центри лечења, сам по себи скуп, а камоли да приуште најздравије органске намирнице.

"Желим да и овим путем позовем све људе који су у могућности да подрже наш пројекат на платформи donacija.rs. Могуће је уплатити било који износ донације", наглашава Кларићева.

Поред новчане донације, Удружењу "Башта може свашта" заинтересовани могу да помогну на разне начине.

"Постоје ствари које су нам неопходне за функционисање баште - пластеници, системи за наводњавање, мали бунгалови за смештај самих волонтера. Свака помоћ је добродошла", поручује Павле Ђорђевић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво