Читај ми!

Градски урбаниста: Инвеститор из блока 37 добиће другу локацију, чекају се потписи свих страна

Јутрос је одржан састанак станара Блока 37 и представника Града. Обећано им је компромисно решење, којим би требало да буду задовољни. Јуче су машине напустиле градилиште због којег станари протестују од почетка јуна, зато што би им нова зграда заклонила ону у којој живе. Градски урбаниста Марко Стојчић каже за РТС да би, према прелиминарним договорима, инвеститор могао да добије нову локацију за градњу.

Марко Стојчић је, говорећи у Београдској хроници, рекао да "постоје реалне индиције" да ће се проблем са Блоком 37 разрешити.

Према његовим речима, инвеститор заступа теорију за коју има право по закону, да има потребну грађевинску дозволу.

"Сви смо се ухватили за главу кад смо то видели, све траје око деценију и по, једна, па друга парцела откупљена, па је дошао до тога да је предао дозволу и по закону морао да је добије", објашњава градски урбаниста.

На питање ко ће одговарати због овог пропуста, Стојчић је рекао да верује да неће нико већ да ће доћи до "џентлменског споразума".

Инвеститор ће вероватно добити нешто друго, неку локацију која замењује постојећу, наводи градски урбаниста. Док све стране не потпишу договор, он неће бити правно обавезујућ, наводи Стојчић.

Градски урбаниста каже да је сада на грађанима Блока 37 да анкетирају комшије и изађу са предлозима шта да се гради на месту где је требало да буде зграда – паркић, установа итд.

Стојчић каже да Град "у сто одсто случајева" води рачуна да некоме не никне зграда испод прозора. А проблем је, каже, што нема континуитета у урбанизму, што се мењају комисије, па се не зна шта је и ко пре вас одлучио.

"Град се убрзано шири, дешавају се неке грешке, не мислим са наше стране, да нешто промакне, али ту су грађани, они томе и служе, трудимо се да партиципацију грађана подигнемо на највиши ниво, да чујемо њихово мишљење за сваки план", наводи градски урбаниста.

Говорећи о изградњи нове аутобуске станице на Новом Београду, где тренутно нема радова, Стојчић је рекао да је Град узео компанију БАС за партнера, тј. обезбедио земљиште за инвестицију која треба да спроведе БАС.

Каже да Град Београд није одговоран за ову ситуацију, додајући да је неопходно да инвеститор изврши своје обавезе.

"Они раде успорено те пероне, помиње се крај ове године као последњи рок, апсолутни рок је јануар, инвестиција је доста велика и специфична, инвеститор можда није добро проценио ситуацију. Не прихвата се било какав податак да Град и Република имају учешће у кривици за кашњење. Ту смо да помогнемо инвеститору, на сваки допис реагујемо одмах и јер је у интересу да се што пре заврши", наглашава Стојчић.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво