Читај ми!

Мештани око Београда муче се са заливањем воћа и поврћа, а водовод упозорава због несташица воде

Једно од главних објашњења надлежних за несташице воде у приградским насељима Београда јесте нерационална употреба воде. Под тим подразумевају и заливање башта. Житељи Сланаца су познати као највећи снабдевачи Београда воћем и поврћем. Чиме они заливају своје воће и поврће и како се сналазе?

У породици Ђорђевић већ трећа генерација живи од пољопривреде. Гаје воће и поврће, а добро их познају купци на пијаци у новобеоградском блоку 44.

Кажу да није лако борити се с кишом последњих дана, али суша их више мучи.

"Башту заливамо бунарском водом и изворском и снабдевамо се са цистернама из речице, то је поток који довлачимо да би наводњавали наше баште, јер немамо капацитете довољно у бунарима", каже Драго Ђорђевић.

Последњих година је тај поток загађен фекалијама, па сад више не могу ни из њега да узимају воду. Градску воду не користе често зато што, како кажу, има много хлора па не прија биљкама.

У бунарима, које су, без обзира на градски водовод, оставили у двориштима, све је мање воде због суше. Али у невољи добро дођу.

"Хидрофори и наши бунари су остали сада као резерва код куће и онда вучемо, јер пошто имамо градску воду, а бунаре нисмо затрпали и уништили и ту доста користимо", додаје Драго.

Становници Сланаца углавном се баве пољопривредом. Они су са житељима Великог Села највећи снабдевачи београдских пијаца.

У Водоводу кажу да је потрошња у ободним београдским насељима два до три пута већа у току лета.

Пољопривредници једино решење виде у изградњи базена на околним брдима где би се сакупљла кишница којом би заливали баште. Остаје само питање ко би то требало да финансира.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво