Читај ми!

Милану Божићу признање за бригу о младим талентима и Пупиновом делу

За резултате у изградњи и јачању града Београда и Србије, додељује се признање "Капетан Миша Анастасијевић". За бригу о младим талентима и Пупиновом делу, међу овогодишњим добитницима је и инжењер Милан Божић, председник Фондације "Младен Селак".

Свој радни век патентни инжењер Милан Божић посветио је иновацијама и проучавању дела Михајла Пупина.

"И пошто се минимизирао стално Пупин и ниси смео чак ни да говориш, ту је мало револта као млад човек, ја сам онда из ината почео да се све више бавим Пупином и да доказујем колико је он велик", каже Милан Божић.

Многа дела посветио је Пупину. Међу њима је и награђивана књига "Михајло Пупин највећи хришћанин међу научницима". Припрема треће издање.

"Годинама се говорило о његова 24 патента. Фондација, ја са мојим људима патентним инжењерима смо сад дошли до 142 патента, с тим што је 136 детаљно обрађено и припремамо за штампање", истиче Божић.

У Пупиновом родном Идвору више од четири деценије одржавају се Октобарски сусрети проналазача и иноватора. А у Београду се још чека на Пупинов споменик.

Према речима Милана Божића, прошле године ствар је покренута, захваљујући пре свега Институту "Влатаком" и доктору Цизељу, који је својим ауторитетом и жељом да помогне то покренуо.

"Ја се лично надам да ће та једна велика неправда и према Фондацији, али пустите фондацију, најважније је према Пупину бити исправљена и надам се да ће до нове године тај посао бити урађен", наглашава председник Фондације "Младен Селак".

Божић подсећа и на то да је Фондација којом председава поклонила школама више од 20.000 примерака аутобиографије "Од пашњака до научењака", за коју је Пупин добио Пулицерову награду, а да су пре тачно стотину година и Зрењанин и Блед славног научника прогласили својим почасним грађанином.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво