Читај ми!

Особе са инвалидитетом тешко и да могу да оду на летовање, понеки хотел испуњава услове

У сезони годишњих одмора, избор летовалишта многима је једна од најважнијих тема, а пандемија је донела бројна ограничења. Међутим, особе са инвалидитетом са ограничењима живе целог живота. У Србији не постоји ниједна туристичка агенција специјализована за организовање таквих путовања, а ретко који туристички центар испуњава све услове за њихов боравак.

Оно што се нама подразумева, за особе са инвалидитетом је велики изазов. Када путујемо бирамо изглед хотела, поглед из собе, близину мора. Њихови приорети су другачији.

"Да ли ја могу да уђем у купатило, да ли је лавабо на одговарајућој висини, да ли могу да се погледам у огледало, да ли имам рукохват. То није ништа специјално, али угоститељи често не знају и онда праве још веће проблеме особама са инвалидитетом тако што се категоришу и декларишу на сајтовима где се рекламирају као приступачни. И онда ви дођете, превалите пут и видите да не можете да уђете", каже Љупка Михајловска из Савеза за приступачност Србије.

Овакаве услове тешко је наћи чак и у бањама, а ретки су објекти дуж ауто-пута у којима су тоалети прилагођени инвалидним особама.

Гордана Пушара, председница Удружења особа са инвалидитетом, истиче да су закони добри, предвиђено је све за особе са инвалидитетом, али се не поштује.

"Апеловала бих на Министарство туризма, Министарство грађевине и Владу Србије да направимо један план како ћемо уклањати баријере, вршити инспекцији надзор на новоизграђеним објектима", поручује Љупка Михајловска.

Људима са оштећеним видом потребна су упутства и мени на Брајевом писму, звучна упозорења и тактилне површине.

Хотелијер Вања Николић каже да су собе опремљене са вибрирајућим јастуком, који у случају да се деси пожар његова функција је да пробуди госте. Имају и посебно светло које има функцију да пробуди госте који су глуви. И купатило је прилагођено у смислу да постоји столица која се вади из зида.

Наши спортско-рекреативни објекти привлачни су параолимпијцима из региона. Када би постојали адекватни услови, овај вид туризма доносио би економску добит, али и промовисао земљу.

Решење је обука и добра комуникацијиа запослених у туризму, али и свих нас. Примери добре праксе су Мађарска и Словенија.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво