Читај ми!

Косјерићки крај кроз "Чобанске дане" чува традицију и унапређује сеоски туризам

"Чобански дани" у Косјерићу обележавају се четири деценије. Поред програма, који кроз спорт, музику и обичаје негује традицију, престоница сеоског туризма ускоро ће добити јединствени комплекс са том наменом.

Мирослав Ковачевић одлучио је да крунише каријеру у грађевинарству и у завичају изгради Српско Село. Овај јединствени пројекат у Србији реализује у сарадњи са Архитектонским факултетом и Етнографским музејем.

"Цела та идеја креће одатле да прикажемо одакле смо у ствари сви ми кренули и да прикажемо праве вредности, не пролазне вредности, које нас окружују у ово данашње савремено време. Значи, сви типови спрских кућа, почев од Војводине, па до југа Србије ће бити стационирани на једном месту", наводи Мирослав Ковачевић, директор комплекса "Српско Село".

Иза идејног решења стоји архитектица Марина Вишњић, која каже да ће је "Српско Село" још јаче везати за родни Косјерић и унапредити туристичке потенцијале не само тог краја, већ и Србије.

"Ми данас треба да се бавимо собом, архитектуром, традицијом, коренима, вредностима које смо наследили. Заправо вредностима које смо наследили и према којима имамо озбиљну одговорност", сматра Марина Вишњић, пројект менаџерка "Српског Села".

"Чобански дани" су само један сегмент којима се у том крају негују обичаји и традиција, а деценијама туристи из целог света уживају у гостопримству домаћина топлог срца.

Антоније Косјер поставио је темеље ове варошице, остављајући поколењима завештање да унапређују наслеђе, које са поносом чувају житељи Косјерића.

Иницијатори "Српског Села" имају намеру да оно постане део тог наслеђа, попут мелодија које деценијама употпуњују природне лепоте косјерићког краја.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво