Читај ми!

Урушавање зграда због нове градње може и мора да се спречи – ко је све одговоран

Против одговорних за урушавање стамбене зграде у Видовданској улици на Врачару у Београду, грађевински инспектор поднео је кривичне пријаве. У саопштењу наводи да је донео и решење којим је наложена хитна обустава свих радова, осим радова на обезбеђењу темељне јаме. Све то дан након што се на том градилишту ипак радило и након што је пао још један део зграде.

Дубљанска, Новоградска, Чубурска и Видовданска у Београду, Доситејева у Новом Саду – адресе су зграда које су се урушиле због радова у непосредној близини. Од истог сценарија стрепе и станари Дубровачке на Дорћолу.

"Овде је почело да пуца, у купатилу исто на три, четири места плочице унакрсно пуцају", каже Рамиз Камбер, станар.

"Ми знамо да се дешавају такве ствари и ми смо уплашени за своју имовину и своју зграду", додаје Анђелка Ристић, станарка.

Исто тако су се жалили и станари зграде у Видовданској улици чији се део пре неки дан урушио у темељну јаму суседног градилишта. Кажу ништа није вредело – инвеститор је настављао радове, а инспекција и надзор нису реаговали.

Готово идентична прича десила се на истој општини само неколико улице даље 2008. Породице су исељене уз обећање да ће добити трајни смештај.

"Ми ево већ 13 година живимо као подстанари, сами себи плаћамо закуп. Поред закупа ми и даље плаћамо све комуналије за кућу, јер се она није урушила, кућа као што видите стоји, она је небезбедна", наглашава Нивес Чулић, станарка Дубљанске.

И станарима из Видовданске стижу обећања.

"Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Града Београда сруши зграду, направи нову зграду и да они сви добију станове исте квадратуре. То значи да ће они за годину дана, ми толико процењујемо да ће трајати поступак пројектовања и изградње, уселити се у нове станове на овој локацији на којој се налазила стара зграда", поручује Горан Весић, заменик градоначелинка Београда.

Невезано за то да ли ће обећано бити и испуњено стручњаци упозоравају да се проблем урушавања зграда због нове градње може и мора спречити.

"Ту би свакако подвукла и велику улогу стручног надзора који је обавезан да буде присутан на градилишту и да инвеститора у сваком тренутку, али не само инвеститора, већ и грађевинског инспектора упозори да се неки радови на изводе на начин како је то утврђено кроз грађевинску дозволу или се не изводе у складу са правилима струке", истиче Александра Дамњановић, државна секретарка.

"Надзор треба више да води рачуна о јавном интересу о тим суседним зградама, станарима, власинцима станова, у суседству тих градилишта, а не само о интересу инвеститора", наводи Драгослав Шумарац, дипломирани грађевински инжењер.

Инжењерска комора саопштава да ће утврдити ко је одговоран за најновије у низу урушавања зграда, али и да свако лиценцом и лично одговара за свој рад.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво