Читај ми!

Опрез на базенима – скокови у воду могу да доведу до потпуног инвалидитета

Током лета повећан је ризик од повреда које су изазване скакањем у воду. За последње три недеље пет пацијената је повредило вратну кичму скоком у базене. Њих двоје са трајним неуролошким последицама, одузетошћу сва четири екстремитета или одузетошћу доњих екстремитета, каже за РТС начелник ортопедије Ургентног центра др Горан Тулић.

Доктор Горан Тулић истиче да је код скокова у воду кобна повреда, али оно што је у целом догађају трагично је да се не води рачуна о томе да су то активности које могу да у једном тренутку резултирају са потпуним инвалидитетом.

"Ја морам да апелујем на тзв. клинце и тинејџере да размишљају о одговорном коришћењу таквих рекреативних активности јер су последице потенцијално катастрофалне. Имали смо и три пацијента који су између 18 и 25 година који су имали повреде кичме у саобраћајним удесима и сва три удеса су била због неконтролисане брзине и непоштовања саобраћајних прописа", наглашава др Горан Тулић.

Није занемарљив ни број несрећа које се догоде на раду. Начелник ортопедије Ургентног центра апелује да се води рачуна о одговорном коришћењу оруђа.

"Ово је сезона абрихтера, индустријских машина, посебно сада када почну пољопривредни радови. Имамо сезону повреда горњих екстремитета, нанешене таквим оруђима заиста веома комплексне и тешко хирушки реконструктивне", каже др Тулић.

За готово два месеца у ортопедској амбуланти Урентног центра прегледано је више од 6.500 људи, а готово 350 пацијената је због задобијених повреда и хоспитализовано.

"Овог лета обим посла повећан је око 40 посто. Можемо рећи да је после годину дана једна врста релаксације резултовала са драстичним повећањем у односу на претходну годину. Сада у најфреквентнијим данима у Ургентном центру се у ортопедској амбуланти прегледа између 150 и 200 пацијената. Имамо између 10 и 15 пријема", рекао је др Горан Тулић.

Према његовим речима ту су стални пацијенти, геријатријска популација са преломима кука али све више има и веома комплексних повреда такозваних политрауматизованих, најтеже повређених пацијената.

"Ми смо у последња три месеца имали 15, а од почетка године смо оперисали 23 повреде карлице и сви су били млађи од 40 година. Повреде карлице су индикатор тешких повреда", истиче начелник ортопедије Ургентног центра.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво