Читај ми!

Шта највише мучи младе у Врању и зашто 60 одсто њих жели да оде у други град

Истраживања о положају и потребама младих Канцеларије за младе у Врању биће полазна основа за израду Стратегије за период до 2025. године. Анкетирано је 360 младих, узраста од 15 до 30 година. Истраживање је показало да 60 одсто испитаника жели да оде у други град и да сваки пети нема свог изабраног лекара. Највећи проблем је, кажу млади, недостатак посла.

Више од половине испитаника одговорило је да у наредне две године планира да оде из Врања. На то питање одговарали су, већином, млади узраста до 19 година.

"Разлог њиховог напуштања јесте тај што одлазе у већи град због студирања", каже Лука Трајковић из Канцеларија за младе Врање.

На питање да ли се млади након завршетка студија враћају у Врање, Трајковић каже да то није био предмет истраживања, али да се вероватно понеко и врати.

Урош Илић из Удружења "Активисти из комшилука" истиче да седамдесет одсто младих мисли да су мале шансе да се запосле у граду, као и да је то један од главних разлога због чега млади одлазе из Врања.

Ненад Ђорђевић, градски већник, поручује да је циљ да се створе бољи услови како млади не би одлазили.

"Буџет је стабилнији, може се много више улагати и кад је у питању запошљавање младих и спорт и рекреација. Крајњи циљ неки јесте да створимо што боље услове да нам млади не одлазе", додаје Ђорђевић.

Уз две фокус групе, националне мањине и млади родитељи, постављено је онлајн осам група питања – економија, образовање, здравље, спорт, култура, информисаност.

"Што се тиче културе, млади нису толико активни, не посећују нека културна дешавања у граду, чак имају неки негативан став у смислу да и не знају да ли се уопште организују нека културна дешавања и мисле да се не организују", истиче Емилија Миленковић из ученичког парламента Гимназије.

"Битно је јако градити њихову међусобну сарадњу како би дошло до побољшања самог положаја и како би потребе младих биле видљивије на локалу", наглашава Миља Здравковић из Кровне организације младих Србије.

Највећи проблеми, кажу анкетирани, јесу незапосленост, недовољно могућности и недовољан утицај младих на дешавања у граду. Нуде решења – нова радна места, стручну праксу и јачање активизма. Седамдесет одсто младих изјаснило се да жели да оснује своју компанију.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво