Читај ми!

Шта је пакет "ЗелЕПС" и какве погодности доноси

Глобална помама за чистом енергијом пресликава се и на српско тржиште струје. За само две године тражња за зеленим киловатима повећана је 10 пута. Иако се 70 одсто струје производи из угља, ЕПС мора да прати и захтеве тржишта, па су понудили и пакет "ЗелЕПС".

Стране компаније у пословним плановима већ спроводе европски "Зелени договор", па са снабдевачима уговорају само испоруке енергије из обновљивих извора. На томе све више инсистирају и домаћи комерцијални купци.

"У 2020. години количина продате електричне енергије била је десетоструко већа него 2019. На средини 2021. већ смо уговорили двоструко већу количину електричне енергије него што смо продали у целој 2020. Предњаче купци из индустрије, има банака, има све више и услужних и продајних објекта, амбасада", каже директор Сектора за развој слободног тржишта у "ЕПС Снабдевању" Братислав Џомбић.

А потврда да се тргује струјом из обновљивих извора је "Гаранција порекла". Тај електронски еколошки сертификат издаје предузеће "Електромрежа Србије".

"'Електромрежа Србије' је национално тело за издавање гаранција порекла и тело које је законом предвиђено да води регистар гаранција порекла. Ми смо задужени да водимо тај регистар на националном нивоу, задужени смо и да повежемо тај регистар са осталим регистрима у Европи и да на тај начин практично омогућимо и увоз и извоз националних гаранција порекла", објашњава директор Дирекције за тржиште електричне енергије "Електромрежа Србије" Марко Јанковић.

Наша земља, кажу, има велики потецијал да изда чак 10 милиона тих "гаранција порекла". У томе предњачи ЕПС, који је у тај регистар унео 30 посто струје, коју прозводи у 15 хидроелектрана и пласира је кроз пакет "ЗелЕПС".

"То практично значи да купац може бити сигуран да је сваки мегават-сат који утроши произведен из обновљивих извора електричне енергије", каже Џомбић.

У ЕПС-у кажу да убрзано припремају више производних пројеката обновљиве енергије, који ће до краја деценије донети нових 250 мегавата струје из ветра и сунца. На подручју костолачких термоелектрана и копова, већ крајем године почеће градња соларне електране, а почетком идуће године и великог ветропарка.

"Идеја нам је да на постојећим пепелиштима, депонијама за одлагање пепела и шљаке термоелектрана, постављамо соларне електране. Такође ћемо постављати соларне панеле на затвореним површинским коповима Kолубаре и Kостолцу. И оно што је најважније, сагледаваћемо могућности постављања соларних панела на крововима постојећих производних капацитета", наводи руководилац инвестиционих пројеката ЕПС-а Жељко Лазовић.

Међународна агенција за енергетику указује да је и у години пандемије снага новоинсталираних капацитета из обновљивих извора у свету повећана готово за половину.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво