Читај ми!

Месни и млечни производи под лупом инспекције због врућине – на шта потрошачи треба да обрате пажњу

Ветеринарска инспекција појачала је контроле у летњем периоду. Под лупом је храна животињског порекла на званичним продајним местима, али и на алтернативним, попут тезги и бувљака. Посебна пажња обраћа се на Београд и туристичке центре. У инспекцији кажу да је циљ појачаног надзора да се спречи тровање храном.

Сваки степен Целзијуса повећава ризик да се храна поквари. У веома кварљиве намирнице спадају млевено месо и производи од њега, производи од јаја, посебно мајонез и млечни производи.

Ако је месо у питању, прво се погледа боја, мирис, датум производње, рок трајања, кажу купци. 

Велики трговински ланци имају јасне процедуре како би сачували квалитет и безбедност производа.

"Контролише се хладан ланац – од добављача преко пријема у дистрибутивни центар, само складиштење у дистрибутивном центру. Мониторинг се врши 24 сата 365 дана у години. Оно што је важно – да свака група производа има одређен температурни режим складиштења", наводи Милица Поповић из компаније "Делез Србија".

Додаје да се, такође, обавља контрола приликом отпреме производа до продавница, приликом пријема у самој продавници, као и када се нађе у продавницама.

Председник Покрета потрошача Београд Петар Богосављевић објашњава на шта купци треба да обрате пажњу. 

"Потрошачи приликом куповине треба да обрате пажњу на услове чувања, на датум производње робе, на изглед паковања, јер могуће је да дође до оштећења у самом транспорту. Да не купују прекомерне количине већ оне које су им потребне за једнодневну употребу, посебно када су у питању млеко и млечни производи, месо и месни производи", наводи Богосављевић.

Инспекција појачана у Београду и туристичким центрима

Ветеринарска инспекција је појачана у Београду и туристичким центрима.

"Можемо да кажемо и упозоримо наше потрошаче да не купују храну на местима која нису предвиђена за то. Нарочито скрећем пажњу на пијаце које се налазе у туристичким местима као и на бувљаке у пограничним подручјима због тога што тамо не постоје услови да се храна складишти и продаје на адекватан начин", наводи Зоран Ивановић, начелник Ветеринарске инспекције.

У првих шест месеци ове године ветеринарски инспектори били су у више од три хиљаде редовних и ванредних контрола. Кажњени су они који нису пословали по правилима.

Из промета је повучено и нешкодљиво уништено више од четири хиљаде килограма меса и производа од меса, више од 14.000 литара млека и производа од млека. На списку су и мед, риба и јаја.  

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво