Читај ми!

"Галеб Г2" – авион који прашта грешке

Пре шездесет година први пут је полетео авион "галеб Г-2", први домаћи млазни школски авион. На рођендану легендарног војног авиона на аеродрому Ечка код Зрењанина, окупили су се бивши војни пилоти, који су научили да лете управо на овом авиону.

Музеј ваздухопловства из Сурчина и Удружење летача Галеб окупили су бивше и активне пилоте и механичаре, заљубљенике у авијацију како би обележили јубилеј – 60 година од првог лета авиона "галеб Г-2".

"'Галеб Г2' је вероватно и сигурно најуспешнији производ југословенске ваздухопловне индустрије. То је први млазни школски авион који је у потпуности направљен у Југославији", рекао је Дарко Младеновић, кустос Музеја ваздухопловства.

Генерације војних пилота памте "галеб Г2" као доброг и важног учитеља.

"Он може да ради шта год човек пожели да уради. Да ли он то радио добро, да л' радио погрешно, 'галеб' све то исправља, све то толерише", навео је Мирко Анжул, активни пилот и официр у пензији.

"Галеб" је пре 60 година био чудо од летелице, а људима који су га правили то је била велика част.

"Ја сам радио ево ове кабине, од вјетробрана, прва кабина, мост, задња кабина. То сам све ја направио, са једним покојним Рагуџија Амиром. 125 авиона", навео је Аранђел Миђић.

Фабрика "Соко" у Мостару направила је око 250 авиона, од којих 132 за Југословенску народну армију.

На спортском аеродрому Ечка код Зрењанина била су изложена три авиона "галеб Г2". Један од њих са серијским бројем 23001 је управо примерак који је летео пре 60 година, 3. јула 1961. године.

Музеј ваздухопловства је први прототип авиона уступио Аеро клубу Галеб на поправку. Иако је стар више од 60 година, први Галеб биће обновљен. Галеб у Србији лети у истоименом аеро клубу.

"Зато што је авион жив. Ми на овим авионим летимо сваки дан и сваки викенд. Сви су у тренажи и пилоти и техничари", навео је Владимир Бојовић, пилот у Аеро-клубу "Галеб".

Један од бивших војних пилота летео је и данас на Галебу, први пут после 50 година.

"Незабораван осјећај никада ово заборавити нећу. Са пуно више емоција него кад сам летео први пут у животу", казао је Миле Нижић, војни пилот у пензији.

"Галеб Г2" је важан за летаче и српску ваздухопловну историју. Летење се наставља, а план је да први примерак буде обновљен у наредне три године.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво