Читај ми!

Кисић Тепавчевић: Нећу стати док не проверим сваку ставку из извештаја о социјалним установама

У појединим установама за смештај деце и младих са сметњама у развоју, деца се систематски злостављају, тврди се у извештају организације Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом. Нећу стати док не проверим сваку ставку и сваку тврдњу из тог извештаја, поручује министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Деца леже у металним кревецима са високим решеткама који су као кавези, а девојкама дају контрацепцију без њихове сагласности, тврде аутори извештаја који су обишли осам установа за социјалну заштиту током 2019. године.

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић, гостујући у Дневнику РТС-а, истиче да увек одговарају они за које се утврди да су починили неке неправилности.

"Ово је нешто што је пре две године била надзорна посета и пратећи извештај. Ја сигурно нећу стати док не проверим сваку ставку и сваку тврдњу из тог извештаја и док поново не посетим све ове установе, то будете убеђени", поручује министарка.

Наглашава да је свака врста екстерне посете и свака врста активности која има за циљ побољшање система социјалне заштите увек добродошла.

"Напомињем да сви морамо да радимо на томе да деци која имају различите поремећаје здравља, поготово ако имају различите степене менталног инвалидитета, омогућимо да у свом природном окружењу, природној средини, одрастају окружена љубављу. Тако могу да пруже пуно свима", поручује Кисић Тепавчевићева.

"Инспекцијски надзори у систему социјалне заштите континуирани"

Указала је да су инспекцијски надзори у систему социјалне заштите стални и континуирани и просечан број инспекцијских надзора, како редовних тако и ванредних, на годишњем нивоу је око 300.

"Увек подржавамо сваку врсту и екстерних надзора који ће управо да допринесу побољшању система социјалне заштите", додаје она.

Истакла је да је ова посета Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом спроведена у сарадњи са Министарством 29. октобар 2019. године, потписан је споразум и представници Министарства су такође били у том мониторингу и том приликом је осам установа имало једнодневну посету.

"Том приликом није било ниједне притужбе, ниједне пријаве конкретне која је захтевала ургентну реакцију и до овог извештаја нисмо имали ниједну повратну реакцију", наглашава Кисић Тепавчевићева.

Истиче да такве установе представници Министарства обилазе на недељном нивоу пре свега како би видели услове живота и квалитет живота деце и запослених у тим установама.

"У понедељак смо били у Центру за дневни боравак деце са инвалидитетом у Крушевцу и те посете су врло једноставне када видите какви су ефекти рада запослених. Деца су искрена, деца не знају да крију, на осмесима деце ви можете да видите и да прочитате све. Ви видите да се та деца смеју, да желе да вам нешто кажу, да вас додирну, загрле и да вам нешто поклоне", каже министарка.

"Сигурно да у систему социјалне заштите није све идеално, сигурно да захтева још много побољшавања капацитета и управо идемо тим путем", додаје она.

"Аутоматски да се пријави било каква неправилност"

Нагласила је да су се састали са ауторима овог извештаја.

"Ја сам сазвала састанак и практично смо се сложили у свим аспектима када је у питању жељени правац развијања система социјалне заштите. Ја сам одмах предложила да заједно оформимо тим и да заједно посетимо све ове установе и да, уколико било ко уочи било какву неправилност, то пријави и да делујемо одмах", навела је Кисић Тепавчевићева.

"Значи аутоматски да пријави да постоји нека неправилност како бисмо заједно одмах реаговали, поготово у систему социјалне заштите, где су смештена деца са различитим поремећајима здравља, то је најосетљивија популација", закључила је министарка.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво