Читај ми!

Директор ИС "Петница" Никола Божић поднео оставку

Досадашњи директор "Петнице" Никола Божић поднео је јуче оставку и Управни одбор подржао је ту одлуку, рекла је за РТС Председница УО Истраживачке станице "Петница" Тања Аднађевић. Прошле недеље објављено је да је пет бивших полазница Истраживачке станице било изложено сексуалном злостављању.

Зарад очувања интегритета Истраживачке станице у Петници, али и интегритета досадашњег директора, директор Никола Божић је поднео оставку, рекла је Тања Аднађевић, гостујући у Јутарњем програму.

Према ономе што се до сада чуло, пет бивших полазница ове елитне институције за талентовану децу преживело је сексуално узнемиравање.

Истрага иде својим током, међу саслушанима је и бивши сарадник који се сумњичи за насиље над малолетницама. 

Taња Аднађевић је рекла да је Управни одбор преузео руковођење ИС "Петница".

Навела је да је 2017. године било одређених реакција по пријави, а постоје и случајеви који су пријављени и раније, али 2017. је одлучено да се осумњичени сарадник уклони из ИС "Петница" и да му се онемогући контакт са полазницима.

Досадашњи директор најавио је да ће Истраживачка станица донети посебне протоколе, односно "увођење строгог кодекса понашања за све учеснике образовних програма, као и процедуре поверљивог пријављивања насилника".

"То ништа није неуобичајено то значи да до сада није било правилника у институцијама за рад са децом. Такве процедуре не постоје ни у једној институцији формалног образовања. На универзитетима постоји правилник о сексуалном узнемиравању и кодекс кога се придржавају на факултетима", рекла је Аднађевићева.

Похвалила је друштвену климу која је отворена од почетка случаја са Миком Алексићем и додаје да се отворило погодно тло да причамо о овом проблему и да се охрабрују девојке да говоре о проблему сексуалног узнемиравања.

"Тек сада смо свесни недостатака превенције, интервенције и реакције", истакла је.

Према њеним речима, морамо да донесемо пакет мера како би сарадници знали да препознају недозвољено понашање и како да се понашају у тим ситуацијама.

Аднађевићева напомиње да је "Петница" сигурна за полазнике.

Заштитник грађана је покренуо контролу законитости, у току је полицијска истрага.

Тања Аднађевић каже да би препустила надлежнима да се баве својим послом, а на "Петници" је да настави програме.

На сајту "Петнице" објављено је да се коначна селекција за Летњу школу одлаже "с обзиром на сва дешавања". Анђевићева је рекла да је то трентна ситуација и да ће се програми наставити. 

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво