Читај ми!

Млади у Србији пију двоструко више него вршњаци у Европи, последице могу бити катастрофалне

Млади у Србији прво алкохолно пиће попију са 13 година, а сваки десети лечени алкохоличар има мање од 30 година. Педагог из Специјалне болнице за болести зависности у Драјзеровој улици Драгољуб Јовановић каже за РТС да последице узимања алкохола могу бити катастрофалне за млад организам.

Драгољуб Јовановић каже да постоје три фактора у развоју алкохолизма – сама супстанца, особа са њеним индивидуалним карактеристикама и окружење.

Наводи да деца у први контакт са алкохолом углавном долазе са 13 година.

"Питање је да ли је то уопште пијење алкохола или злоупотреба. Веома често су младе особе у бунту и буне се против ауторитета, траже већу улогу него што заслужују. Мисле да узимањем алкохола улазе у свет одраслих много брже", објашњава Јовановић.

Каже да одрасли често забораве да треба да разговарају са младим особама и наглашава да су последице узимања алкохола на млад организам веома значајне.

"Млад организам је у развоју, тако да неке последице много брже долазе до изражаја. Интензивније су и последице у социјалној сфери, јер млада особа већ у том тренутку учи да је алкохол присутан унутар његовог функционисања", каже Јовановић.

Истиче да алкохол код младе особе често може да изазове и агресивно понашање.

"Млада особа пије такмичарски, са циљем да што пре и што више попије. Са друге стране, имате млад организам који није довољно развијен, па не може да поднесе ту количину алкохола. Последице могу да буду катастрофалне", упозорава Јовановић.

Каже да млади често користе алкохол и са другим психоактивним супстанцама, што поспешује проблем на много нивоа.

"Ниједна особа не долази сама да тражи помоћ"

Србија се налази на четвртом месту у Европи по потрошњи алкохола. Просечно, годишње, један грађанин попије 11 литара алкохола, док је светски просек шест литара. 

Драгољуб Јовановић каже да ниједна особа не долази сама да тражи помоћ када су у питању болести зависности, већ га увек доведе неки члан породице или пријатељ.

Истиче да ипак постоји и велики број људи који нису пробали алкохол и да не треба стварати слику да сви пију. 

Јовановић наводи да пацијенти често кажу да су први пут алкохол попили са својим родитељима у кући.

"Родитељи често из незнања направе најгори потез. Морамо сви да се потрудимо да дамо младим особама нешто у замену, да схвате да постоји нешто што је супротно од алкохола, а исто толико забавно као што они мисле да им је забаван алкохол", истиче Драгољуб Јовановић.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво