Читај ми!

Уручена одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Видовдана

Председник Александар Вучић уручио је поводом Видовдана одликовања заслужним појединцима и институцијама, уз поруку да то нису људи који су по свим питањим сагласни нити који чак и слично мисле, али су људи који су заслужили и више од овог признања и који су у својој области најбољи, који су трудом и радом показали одговорност и направили разлику између себе и других.

Церемонија уручења одликовања у Палати "Србија" почела је химном Србије "Боже правде". Председник Вучић је поручио да су добитници одликовања доносили радност у спорту, уживање у култури и уметности, сигурност и безбедност у унутрашњим пословима и одбрани, спасавали животе и показали са коликим трудом и радом могу да направе разлику у односу на све нас обичне грађане током пандемије.

"Неки су својим животом платили своју посвећеност и морамо да изразимо посебну захвалност свима", нагласио је Вучић.

"Поносан сам што данас стојим овде са вама, не само због видовданског предања, које представља најчвршћу спону која везује наш народ, већ зато што сам са људима који су урадили много на јединству народа и угледу земље, грађана и друштва", рекао је Вучић.

Како је истакао, слика наше земаљске стварности и идеали којима стремимо стапају се у једно огледало.

"Многи кажу, Косово је његово родно место и средишња тачка нашег трајања. Чак и ако није сасвим истинито, свакако је једно од најважнијих, јер се са косовске осматрачнице врши смотра над целом нашом историјом од Косова до данас, врше је и Свети Сава и кнез Лазар", рекао је Вучић.

Све што сачињава нашу историју, они мере мером видовданске етике, указао је Вучић.

"Утолико нам је лакше, јер имамо поуздано мерило за одлуке, прегнућа, подвиге и, када заповедају идеали, за жртвовање", нагласио је председник Србије.

Зато је, каже, наша историја величанствена, а наши преци, јуначки узори достојни најдубљег поштовања и захвалности.

Подсетио је да је и владика Николај Велимировић говорио да нас је баш Косово учинило великим народом – оно је наша народна голгота, али у исто време и наше народно васкрсење, духовно и морално.

"Србија је била на правој страни историје, зато што Лазарева глава и главе свих наших предака нису положени у гроб него у темеље. Наша земља је почела на принципима напредних цивилизацијских вредности, седам корака испред оних који нам данас неретко држе лекције о људским правима", рекао је Вучић.

Указао је да на данашњи дан, када се све види, можемо да се погледамо у очи и кажемо да у нашем народу нема мржње и предрасуда према другим народима и припадницима друге вероисповести и расама, да нисмо и нећемо посезати за било чим туђим.

"Иако смо много тога лоше доживели од оних којима смо 1918. донели слободу, а 1945. њихове злочине над нашом децом гурнили под тепих верујући у заједничку будућност", додао је Вучић.

Истакао је да је Видовдан час нашег сусрета не само са прошлошћу, великим узорима, већ са собом.

"На данашњи дан препознајемо, колико су традиционалне вредности део нашег идентитета. Одличја која добијате су сведоци и светлећи путокази вечних вредности које гајимо", поручио је председник.

Вучић је рекао да Србија препознаје подршку искрених пријатеља из иностранства који никада нису учествовали у клеветама и нападима на Србију, што је неретко било много лакше.

"И када смо имали сложену ситуацију у региону након распада Југославије, када су делови нашег народа истргнути из државе коју су сами стварали, прогнани из завичаја силом, или остављени да се у тешким условима боре за национална и елементарна права, постојали су лидери који су штитили право на постојање и име и презиме српског човека", поручио је Вучић.

Међу 65 одликованих је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, коме је уручен Орден Републике Србије на великој огрлици.

Орденом српске заставе првог степена одликовани су министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и лидер Демократског фронта Андрија Мандић.

Глумац Мики Манојловић добитник је ордена Карађорђеве звезде првог степена, а тим признањем постхумно је одликован и позоришни редитељ Братислав Петковић.

Међу одликованима Карађорђевом звездом трећег степена су Миланко Шеклер, Филмски центар Србије, Народно позориште Приштина у Грачаници, Спомен-парк "Крагујевачки октобар".

Златне медаље за заслуге добили су музичар Оливер Мандић, оперска певачица Бреда Калеф Симоновић, писац Александар Гаталица, глумица Ева Рас, бивши тенисер и тениски тренер Радмило Арменулић.

Међу одликованима су припадници МУП и БИА, здравствени радници.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена постхумно је одликован музичар Ђорђе Марјановић, а Златну медаљом за заслуге постхумно су одликовани композитор Сања Илић, музичар Зафир Хаџиманов, глумац Десимир Станојевић, новинар Александар Васић, модна дизајнерка Божана Јовановић.

Додик: Орден поводом Видовдана признање за љубав према Србији

Одликовање Србије поводом Видовдана је круна мог животног, друштвеног и политичког ангажмана и признање за моју љубав према Србији и Републици Српској, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик након што му је председник Александар Вучић уручио Орден Републике Србије на великој огрлици.

Додик је рекао да ће Орден, који му је доељен за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и РС, носити са истим поносом и чашћу каква је Србија.

"Ово одликовање доживљавам као признање за моју љубав према Србији, српском народу и Републици Српској и за оно што смо заједно учинили да одбранимо и изградимо Републику Српску и Србију на најбољи начин", рекао је Додик.

Навео је да је сведок да се Србија променила и да је данас јача, организованија и моћнија истичући да је допринос Вучића стабилизацији и развоју земље несумњив.

Нагласио је да је то период најбољег разумевања и сарадње Србије и Српске и да је тај допринос, како каже, генерисао председник Вучић.

Додик је изразио задовољство што је примио одликовање поводом Видовдана – "моралне историјске вертикале" српског народа који је, како је рекао, могао да кроз историју да се комотније понаша и буде снисходљив према најездама освајача, али је стајао једнако 1389. године, као и 1804, 1914, 1941, али и 1995. и 1999. године.

"Ми смо сматрали да морамо да будемо окупљени око онога што је златна реч нашег живота, а то је слобода. Слобода мора да се брани, слобода је тражила жртву", рекао је Додик и додао да је Република Српска резултат борбе српског народа за слободу.

Како је рекао, страдалнички српски народ кроз Јасеновац и многа друга стратишта Другог светског рата није желео да поново препусти своју судбину другима и зато је одлучио да створи Републику Српску, која је одраз воље и жеље Срба који живе на том простору.

"Ми смо Срби, а не босански Срби, вређа ме када ми то неко каже да сам босански Србин", рекао је Додик.

Шеклер: Данас видовдански бој водимо против вируса, оклоп вакцина

Данашњи видовдански бој одвија се свакодневно, на сваком месту, против невидљивог и тихог непријатеља – вируса ковид 19, а наш оклоп данас је вакцина, поручио је одликовани вирусолог др Миланко Шеклер.

Он је у име свих лауреата, а посебно у име медицинских радника и институција здравственог система, захвалио на одликовањима која су им додељена, и то баш поводом Видовдана, који је, каже, велики и значајан празник Србије и представља чврсту потку несаломиве историје народа.

Шеклер је опасност и последице борбе против короне упоредио са сликом Косова поља дан после Косовске битке и приметио: "Сваки дан је и битка и дан после."

Уз примедбу да је тадашњи непријатељ био видљив, бучан и хвалисав, овај данас је све супротно, невидиљив, тих и скроман, скренуо је пажњу да би волео да је вирус мало већих димензија, јер би и онда све поверовали да он постоји.

"Али не видимо ни електроне, основну грађу елемента струје, па сви добро знају да жица под напоном и она која није под напомон изгледа исто, али да она под напоном не треба да се дира. Исто је и код вируса, инфицирана и неинфицирана особа изгледају исто, а једино што може да нас заштити је поштовање мера, дистанца, маске, вакцинација", указао је Шеклер.

Навео је да данас здравствени радници лече људе који се у болничким креветима боре са непријатељем, који се неретко окрене и са пацијената пређе на лекаре и сестре.

"И зато се данашњи видовдански бој одвија свакодневно, на улицама, у кафанама, на свадбама, прославама и другим окупљањима... Са последицама се суочавамо свакодневно, посебно здравствени радници. Док ми седимо у овим климатизованим просторијама, неко облачи скафандер и на 39 степени и улази у црвену зону, у покушају да спасе нечији живот", рекао је Шеклер.

Нагласио је и да су они који су ишли на Видовдан на Косово пошли у оклопима, са шлемовима, чиме су били заштићени од повреда, убода и посекотина, али је то углавном била властела, док су они без те заштите гинули у највећем броју.

"У данашњој борби са коронавирусом користе се вакције, то је врста оклопа која ствара систем заштите. И данас тог оклопа има за све грађане. Питам се да ли би, да је на Косову било оклопа за све ратнике, исход битке био овакав и како би историја Србија изгледала", истакао је Шеклер.

Он је у име свих "ратника из здравственог система", пре свега постхумно одликованих, упутио захвалност држави што примећује ту борбу и покушавају да је поставе у први план.

"Искористите своје оклопе, спремите за битку, вакцина је једини пут, јер другог пута, са мање жртава, нема", поручио је Шеклер.

Гаталица: Знамења подсетник да је вредно улагати у традицију

Пут који смо прешли и знамења која смо данас добили подсећају да је вредно улагати у традицију која се састоји једино од напорног рада, рекао је писац Александар Гаталица.

Гаталица је у име награђених захвалио председнику Вучићу на признањима наводећи да одликовани иза себе имају дуг пут стваралаштва и медицинског, одбрамбеног, спортског, научног или привредног рада.

"Знамо да није увек било лако, као што није увек било лако ни земљи, народу и језику којем припадамо. Ипак, пут који смо прешли и знамења која смо данас добили подсећају да је вредно улагати у традицију која се састоји једино од напорног рада", рекао је Гаталица којем је уручена Златна медаља за заслуге.

Он је казао да је представник поносног сталежа српских писаца који, како је рекао, нису били само предводници уметности Србије, већ и њене мисли и политике и који су за Србију свог времена чинили "оно што су најбоље могли и једино што је она у том тренутку од њих тражила".

"И ми, сигуран сам тако радимо данас унапређујући своје професије зидамо путеве и мостове тамо где их раније није било", казао је Гаталица.

Цитирао је речи Владана Ђорђевића, лекара, писца, председника српске владе и оснивача српског Црвеног крста који је пре 125 година рекао да су се "Срби нашли међу народима који су за неколико деценија морали да 'прејуре' све оне ступње развитка за које су други, срећнији народи имали читаве векове на расположењу".

Тако је, казао је Гаталица, и данас када "дограђујемо за 21. век институције, дипломатију и јаку привреду".

"Циљ је на видику, јака Србија, Србија са будућношћу, све то само од нас зависи. У спорту, али и у утакмицама живота, зна се да тим који има умешности и жели да победи, веома тешко може бити поражен", поручио је Гаталица.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво