Читај ми!

Још два врела дана пред нама – наоружајте се лепезом, водом и лаганом гардеробом

У четвртак ће бити још топлије него данас. Понегде и 40 степени, а у петак до 39. Лекари имају велики број интервенција, посебно на јавним местима и саветују да, ко не мора, не излази напоље. Ко има климу – да је укључи. Онима који раде напољу, послодавци су дужни да обезбеде одмор или хладовину од 11 до 16 часова.

Без обзира на време, грађевинари раде. Ипак, када су температуре тропске, кажу, прилагођавају се околностима.

Радомир Зеленовић, грађевински радник из Пожеге каже да раде у јутарњим сатима на плацу, а унутра у објекту кад порасту температуре.

Праве чешће паузе, а од послодавца добијају сок, киселу воду, кафу.

Упркос врелини поправља се пут према Ариљу. "Мора да се ради да се не би пробили рокови. Напорно је можда мало по овој врућини, али издржава се. Шефови су нам дозволили да се склонимо са сунца када је највише вруће од 12 до 14 часова", истиче Мурис Хаџић, путар "Путева" Ужице.

Пољопривредницима темпо рада одређује сезона. То значи да је врелина у другом плану.

Миодраг Кубура из Ужица наглашава да мора да се заврши оно што је започето да би се дошло до краја. "Уложени новац мора да се врати. Природа и време су против нас тренутно", поручује Кубура.

Врућине донеле више посла таксистима 

Када је напољу јако топло, у јавном превозу је врело, па таксисти имају више посла.

Драган Јанковић, возач таксија, каже да се против врућине углавном боре климом.

"Клима ради у колима, али пошто много троши гориво, боримо се и традиционалним начином - спустимо прозор", истиче Јанковић.

"Од 11 до 16 сати обуставити рад на висинама" 

У претходна два дана инспектори рада су у 141 контроли затекли 54 особе да раде на црно и написали више од 20 прекршајних пријава због кршења законских прописа о раду на врућини.

Саша Перишић, помоћник директора Инспектората за рад истиче да је препорука да се од 11 до 16 сати обустави рад на висинама, да се не ради на плочама, да се обезбеди заштитни простор за раднике да могу да се склоне са сунца, да они могу да се освеже, да пију течност, наравно безалкохона пића и да у тим паузама скидају заштитну опрему како би се релаксирали.

Шта подразумева разумно понашање на врућини 

Због високих температура, грађани последња два дана чешће окрећу број 194. Лекари кажу да врелину најлакше можемо да прегурамо ако се понашамо разумно.

"Разумно понашање подразумева да увек код себе имате неко средство за рехидратацију, да увек имате нешто слано и нешто слатко. Нешто слано због тога што губимо електролите, па то мора да се надоканди. У реду су здраве грицкалице слани кикирики, бадем, лешник. И добро је да имате нешто слатко код себе, јер организам троши доста енергије на одржавање телесне температуре и борбу против високе температуре и на тај начин да и то надокнадите", саветује докторка Ивана Стефановић из Хитне помоћи.

Освежење на базену, реци или језеру добро дође у оваквим тропским данима, али опет уз опрез.

Иван Аксентијевић из Спортског центра Ташмајдан наглашава да не би требало са директног и дугачког излагања на сунцу да се улази у базен, да се користе сва заштитна средства – креме, шешири, сунцобрани и да се нарочито пази на децу.

"Мислим да људи који долазе на базене то већ знају, али није згорег поновити", рекао је Аксентијевић.

Базени уводи и ноћно купање 

Због најављених још топлијих дана на базену уводе и ноћно купање до 23 сата.

Још два врела дана су пред нама, упозоравају метеоролози, са температуром у четвртак до 40, а у петак до 39 степени.

Савет је – наоружајте се стрпљењем, лепезом, водом и лаганом гардеробом, како бисте се зашитили од сунца.

Биће пријатније за викенд, али са пљусковима, па ће све време метеоаларм бити на снази, прво због врућина, затим због могуће грмљавине.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво