Читај ми!

Апел ватрогасаца: Не заборављајте шерпу на шпорету, ипак искључите климу у току ноћи

Три хиљаде пожара годишње само у Београду. Командант Ватрогасно спасилачке бригаде Београда Милош Мајсторовић рекао је за РТС да су клима уређаји и плинске боце део опасности, али да сви електроуређаји могу да се запале. Саветује да се преко ноћи искључи клима или да буде под контролом.

Један од 35 ватрогасаца, колико их је гасило пожар у Научном институту за ветеринарство Србије, је такорећи са терена стигао у студио РТС-а.

Командант Ватрогасно спасилачке бригаде Београда, Милош Мајсторовић, рекао је гостујући у Београдској хроници, да екипа дежура ради провере, али је све готово и нема потренцијалних опасности.

Да је ватра дошла до боца са кисеоником, Мајсторовић каже да би били угрожени првенствено ватрогасци,

"Након дојаве да гори лабораторија и да унутра има техничких гасова и одређених хемијских материја, доласком на лице места, евакуисани су запослени у тој институцији, а ризик је по ватрогасце. Можемо да спречимо неке акциденте, морамо да уђемо у простор да га угасимо да спречимо већу материјалну штету", рекао је Масторовић.

Говорећи о томе зашто се воли посао који буквално сваког дана доноси ризик опасан по живот, Мајсторовић указује да је занимање примамљиво.

"Волимо посао јер када се запослимо не знамо шта нас очекује током каријере, прође време, схватите колико тога можете хуманог да урадите а да то професионално радите. Ватрогасасц може бити само онај ко воли посао, велики је стрес, напори, ризици, наши момци издржавају и битна је захвалност грађана која прија и настављамо у правцу да задовољимо све њихове потребе", истиче Мајсторовић.

Три хиљаде пожара годишње је само у Београду. Мајсторовић каже да нам се чини да је пожара више ове године.

Данас се упалила три клима уређаја 

Клима уређаји и плинске боце су део опасности који вреба свакодневно. Подвлачи да су сви остали електроуређаји у кући потенцијално опасни, изазивачи пожара, све може да се запали што ради на електричну енергију.

Најчешће су то спољне јединице климе, забрињавајуће је да обични пожар настаје приликом спремања хране, па се заборави оно што је на шпорету, у току дана види се дим и решава се на лицу места.

Данас су имали ситуацију да су се три клима уређаја упалила. Климе ће сутра радити у становима због тропске температуре. Мајсторовић каже да се мора обавити редован сервис од стране стручних лица.

"Препорука је да не остављамо уређаје када напуштамо простор и када спавамо. Много ситуација имамо када климе и елекстоинсталације које су пројектоване пре 50 година трпе оптререћења и долази до паљења електроинсталација по ходницима, угрожени буду станари на вишим етажама", истиче Мајсторовић.

Препорука је, каже, да се клима урађај угаси у неком тренутку и да не буде без контроле.

"На Лиону смо 40 минута склањали аутомобиле да би привукли лестве" 

У Београду су стамбене зграде све више. Одговарајући на питање да ли је опрема томе прилагођена, Мајсторовић каже да се ватрогасно-спасилачка биргада обновила, имају лестве од 32 метра дохватне висине, то је 10. спрат, али је битна сарадња суграђана, јер треба прићи објектима на прави начин.

"На Лиону смо 40 минута склањали аутомобиле, да би привукли лестве. Проблем морамо решити у својим главама да размишљамо да паркирани аутомобил може да омета интервенцвију ватрогасца баш у нашем стану", рекао је Мајсторовић.

Рекао је да је био велики број смртних случајева у пожарима у Београду - 25 прошле године, а ове године 12, прошле године спасено је 90 људи из пожара.

"Морамо сами да радимо да не дође до пожара, а када дође пустите ватрогасце да раде свој посао", закључио је Мајсторовић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво