Читај ми!

Тропска врелина удвостручила потрошњу воде у Београду, апел грађанима на рационално коришћење

У Београду су, због високих температура, цистерне са пијаћом водом постављене на шест локација. Мере престоничких власти се односе и на запослене у јавним предузећима који раде на отвореном и потребно је да имају паузу током најтоплијег дела дана. Надлежни поручују да је, упркос повећаној потрошњи, систем стабилан и да неће бити рестрикција. Апелују на Београђане да рационално троше воду.

У ЈКП "Београдски водовод и канализација" наводе да се у секунди произведе више од 6.000 литара воде. Потрошња је у просеку порасла за око 30 одсто, а у појединим крајевима Београда вода се троши неколико стотина пута више.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао за РТС да се уверио да у захтевном периоду године систем функционише како треба, као и да је систем стабилан, пошто су резерве на 70 одсто капацитета.

"Од 18 часова и поред апела долази до наглог скока потрошње воде, поготово у приградским деловима града Београда, али наглашавам да је закључак да је систем стабилан", истакао је Радојичић.

Додао је да је вода потпуно безбедна и да се редовно контролише.

Цистерне се налазе на шест локација у Београду од 8 до 20 часова, а Радојичић је навео да ће бити доступне грађанима до петка, као и да ће се, у складу са прогнозом, продужити њихова доступност грађанима.

Директор Центра за управљање и контролу "Београдског водовода" Раде Бегенишић је рекао да је попуњеност резервоара од 70 одсто одлична за тренутне услове, а да се нерационална и ненаменска потрошња региструје у приградским насељима.

"Користим ову прилику да апелујем да потрошачи воде рачуна о томе да је рационално користе. Наша вода није за заливање зелених и бетонских површина или за пуњење базена, него за пиће, одржавање хигијене, личне и свог домаћинства", рекао је Бегенишић.

Додао је да је просечна потрошња по становнику 230 литара дневно, а да се тренутно троши преко 400 литара воде по становнику, али и да нема планова за рестрикције.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво