Читај ми!

Сурдулица - камена вуна спотицања грађана и "Кнауфа"

Због црног дима који се недавно појавио из димњака фабрике камене вуне "Кнауф", протестовали су грађани Сурдулице. Фабрика је саопштила да су испарења последица техничког проблема са пумпом за дозирање везива. Најављују улагања у системе који би требало да обезбеде већу заштиту животне средине.

Зависи од дана и обима производње, али када произвођач грађевинског, изолационог материјала ради, дим је видљив из фабричког постројења које је у индустријском насељу Бело поље.

Стојан Ивковић из сурдуличке групе грађана "Удахни дубоко" за РТС каже да у Европској Унији постоји уредба где фабрика тог типа не би смела да ради на истом простору дуже од десет година.

"'Кнауф' је у Сурдулици 13 година. Ми само желимо да промене локацију, да оду на неко место које је мање насељено, где ће мање загађивати", напомиње Ивковић. 

Поводом акцидента, реаговала је и локална самоуправа, а инспектор је обавестио надређене у Нишу и Београду. Надлежност општине је постављање мерних станица, а од 2016. се четири пута годишње мери квалитет ваздуха на два места у Сурдулици.

Председница Општине Сурдулица др Александра Поповић наводи да у тој локалној самоуправи бележе повећан број честица које су опасне за животну средину.

"Квалитет ваздуха захтева чистоћу, и процентуално је неважно. Важно је да ваздух буде чист. Ми смо евидентирали повећање постојања честица које су опасне по животну средину. О томе смо, заиста, обавештавали Министарство. Неке одговоре још увек нисмо добили", објашњава Поповићева. 

Из фабрике наводе да имају четири димњака, а да три, која се употребљавају, имају филтере у складу са законским нормама. 

"'Кнауф инсулејшн Србија' има законску обавезу да два пута годишње мери емисију гасова, последње је било крајем марта 2021. године и сва мерења су у складу са законском регулативом", каже Бранислав Поповић, директор "Кнауф инсулејшн" у Сурдулици. 

У кругу фабрике је и "жуто брдо" које се састоји од неискоришћене, отпадне камене вуне. Део материјала је извезен на за то предвиђену депонију, а брдо је покривено специјалним геотекстилом и ту се више не одлаже вуна. Кроз рециклажу, у фабрици очекују да се земља поравна у наредних пет година. 

Тони Спиридонов, менаџер инжењеринга и одржавања наводи да ће у овој и наредној години инвестирати укупно 19 милиона евра у сурдулички погон.

"Инвестиција се првенствено односи на побољшање услова заштите животне средине, а једним делом и на побољшање квалитета производа", каже Тони Спиридонов.

Крај брда су пре три месеца засађене саднице различитог дрвећа и украсног биља.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво