Читај ми!

Одржана проба за будуће бруцоше, од понедељка пријем докумената за упис

На факултетима је данас одржан пробни пријемни, а од сутра се примају документа за упис. Факултети су за самофинансирајуће студенте задржали прошлогодишње школарине и плаћање на рате. Међу младима су најпопупарнији факултети који школују будуће ИТ стручњаке, биомедицина, стоматологија и психологија.

Пред финале, генерална проба. И овог викенда будући бруцоши на пробном пријемном проверавали су своје знање на ФОН-у. Долазе из целе Србије. Kажу да им проба много значи, како би видели како све функционише и да би били спремнији на правом испиту.

Драгана Ивановић са Факултета организационих наука Универзитета у Београду наводи да је укупан број кандидата који су присуствовали пробном пријемном из математике био сигурно преко 1.500.

"Остао је још један пробни пријемни из теста опште информисаности и то нам је негде показатељ да је интересовање за упис на ФОН и даље велико", каже Ивановићева.

Први на црту излазе потенцијални бруцоши ЕТФ-а у Београду.

Професор Мило Томашевић, декан ЕТФ-а каже да они обично крену као први са пријемним испитом из математике. "Значи у понедељак 28. и у уторак 29. пријемни испит из физике. И ове године намеравамо да радимо у идеалним условима на Сајму", напомиње Томашевић.

Будући лекари у Србији, на свим медицинским факултетима полажу пријемни испит истог дана - 30. јуна.

"Обично је на једног студента који треба да се упише на медицини бар три пута више, на фармацији два пута више, а на стоматологији до осам пута више", наводи Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

Оне који не остваре бодове за буџетско студирање, професори саветују да не одустају.

"То што ове године нису на буџету, не значи да идуће године неће бити на буџету. Ако је то програм који они заиста желе и воле, онда ће они учити и у првој години остварити успех који ће им омогућити да наставе школовање на терет буџета", поручује професор Петар Булат, проректор Универзитета у Београду.

Прву годину студија на државним факултетима и академијама струковних студија, о трошку државе, моћи ће да упише више од двадесет пет хиљада младих.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво