Читај ми!

Душан добио нови бубрег, херојски чин сестре Милице

После готово годину и по паузе због епидемије, на Клиници за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Ниш урађена је трансплантација бубрега. Младићу из Сурдулице бубрег је донирала сестра.

Душан има 29 година и тек му предстоје важни догађаји у животу. Најважнији, онај који ће му омогућити да све што га очекује проживи квалитетно, догодио му се ових дана, када је добио нови бубрег.

"Био сам везан за апарат, радио сам перитонеумску дијализу преко стомака четири пута дневно, сада то нећу да радим и много је лакше", каже Душан Диманић из Сурдулице.

Бубрег који за овог младог човека значи нови живот донирала је његова сестра Милица. На тај, како Душан каже, херојски чин одлучила се без двоумљења и уз велику подршку супруга и деце.

"Ја се сада осећам као препорођена, јер кад видим да је он добро, да поново нормално функционише, знам да ће буквално да живи као и сви ми, онда сам пресрећна, пресрећна", испричала је Милица Пешић.

Операцију је успешно извео тим Клинике за кардиохирургију у Нишу, уз учешће екипе од близу 40 чланова и то годину дана након што је Душан први пут хоспитализован због тешког обољења бубрега.

"Већ након два до три дана показали су се изузетни резултати трансплантације, параметри уреа и креатинин су у потпуној нормализацији, и пацијент се заиста осећа добро као и донор", рекао је др Милан Лазаревић из Клинике за кардиохирургију УКЦ Ниш.

"Практично, нисмо могли да верујемо колико је добра подударност, бубрег још бољи, цео постоперативни ток и сама операција протекла је без проблема", каже доц. др Бранка Митић из Клинике за нефрологију.

Нишки лекари кажу да је неопходно повећати проценат кадаверичних трансплантација, односно мотивисати родбину да да сагласност за донирање органа пацијента који доживи мождану смрт.

"Ретко прелазимо седам до осам трансплантација, углавном и мање. Капацитети су такви да можемо да радимо једну трансплантацију на две до три недеље", истакао је проф. др Зоран Перишић, директор УКЦ Ниш.

На трансплантацију бубрега у Србији чека више од хиљаду људи.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво