Читај ми!

Мали савет докторке из Хитне, шта понети у торби када излазите напоље

Докторка из Хитне помоћи Данијела Јевтић рекла је за РТС да у овим топлим данима старијим суграђанима пада шећер, пада притисак, ређи су случајеви скокова притиска и зато саветује – пажљиво у превозу услед гужви због Задушница и предстојећих Духова, празника који се обележава три дана.

Докторка Данијела Јевтић рекла је за РТС да због Задушница и предстојећих Духова, који се празнују три дана, искуство каже да у тим ситуацијама увек има позива из цркве, са гробља и из градског превоза.

"Имамо старе особе којима пада шећер, дијабетичаре посебно, пада притисак, ређе имамо скокове притиска, могућност да имају главобоље услед сунчанице и могућност повређивања – дакле, пажљиво у превозу", рекла је др Јевтић.

Докторка је дала мали савет да се у торби понесе нешо слано, нешто слатко, мало воде и заштита за главу.

Такође саветује грађанима да седну када се уморе – да не чекају да добију аритмију, да се преморе, него да тај пут поделе на више малих деоница, а може и неко од породице да крене ка њима.

"Били би они захвални а такође и ми", истакла је докторка.

"На централи смо имали податак да стара особа пије лек против згрушавања крви, пошто су мале таблете, не четвртину, него је заокружио на половину. Постоји могућност озбиљних крварења поготову када се ради о одређеним лековима као што је антикоагулантна терапија – ту се доза поштује", рекла је она.

Што се породица тиче, не треба да чекају да се њихови укућани који не желе хитну помоћ гуше два или три дана него да – кад виде да убрзано дишу, да дишу стомаком, да су модри – позову лекара независно од њихове жеље, јер су тада беспомоћни, закључила је др Јевтић.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво