Читај ми!

Шта лети може да буде опасно на планини - најпре добро процените себе

Почела су активна дежурства на Kопаонику, док ће на Златибору и Старој Планини дежурства спасилаца бити пасивна. Спасилац Богдан Бабић наглашава да љубитељи природе не треба да иду сами у шуму и да је важно да обавесте околину о томе где иду. Испричао је како изгледа потера када се неко изгуби.

Спасиоци Горске службе спасавања почели су са летњом сезоном.

Богдан Бабић, члан Горске службе спасавања, који се јавља са Kопаоника, рекао је за РТС да су почели са летњим дежурством на Копаонику – са летњом сезоном отворени су нови садржаји а долази и више посетилаца на планине.

Говорећи о разлици између летње и зимске сезоне, што се тиче дежурства, Бабић наводи да је зими актуелно скијање које је високоризичан спорт и да мора да се што брже реагује, а спасиоци су увек присутни на скијашким теренима.

"Током лета то што смо активни значи да смо у приправности, очекујемо много мање непредвиђених ситуација него зими, али смо и ту спремни да реагујемо у најбржем могућем року", рекао је Бабић.

Говорећи о могућој опасности на планини лети, спасилац каже да, као и у граду, и на планини могу да се десе разне незгоде, разлике између планине и окружења где има више људи, је у томе што помоћ не долази толико брзо на планину.

"Долазимо тамо где нико други не може, на неприступачне терене. Апелујем да се људи пазе, мало је другачије на планини него у граду, треба да се обрати пажња колико сте спремни физички, да људи добро процене себе и да имају адекватну обућу, одећу, воду и грицклице", истакао је Бабић.

На Златибору и Старој Планини дежурства спасилаца биће пасивна.

Према његовим речима, на Копаонику спасиоци дежурају, физички су ту, спремни да реагују, а на другим планинама је опрема спремна а са локала се мобилишу екипе у најбржем могућем року.

Упозорава љубитеље природе да у шуму и природу не треба да иду сами и да обавесте околину о томе куда су кренули.

"Када знамо где се и шта се десило, онда наши тимови организују колико људи креће, битне су релевантне информације", закључио је Бабић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво