Читај ми!

Неки грађани раде и кад оду у пензију, најчешће јер су им примања премала за достојанствен живот

И док с једне стране постоје људи који једва чекају да оду у пензију, на другој страни су они који настављају да раде и кад стекну пензију. И све их је више. Према подацима ПИО фонда, тренутно их је радно активно око 60.000. У синдикату пензионера тврде да се тачан број пензионера који раде не зна, јер многи нису пријављени. Најчешће раде да би повећали кућни буџет, неки да би се осећали кориснима, а послодавцима добро дођу искусни и квалитетни радници.

Просечна пензија у априлу ове године била је око 30.000 динара, а део наших најстаријих суграђана има примања нижа од просека. Због тога су неки одлучили да се поново запосле.

"Најчешће је то у надницу, чувају децу, чувају старе, изнемогле, болесне... Имају и они који имају солидна примања, који су млађи, као што су војна лица. Они имају солидна примања и раде у коморама. А има и велики број мушкараца и жена који раде као обезбеђењу у компанијама. Има и одређен број који је отишао за иностранство", наводи Милош Грабунџија, председник синдиката пензионера "Независност".

Осим због новца, пензионери се враћају послу и да би се осећали корисније и да би изборили што боља права за ову групу људи.

"Ово што радим радим волонтерски, јер сам се читавог века борила за права запослених, а кад сам отишла у пензију сматрала сам да треба да наставим борбу и за права пензионера, јер су баш у том периоду била озбиљно нарушена доношењем закона о смањењу пензија. Али, знам многе пријатеље који морају да раде, да се запосле, јер са пензијом не могу достојанствено да живе, јер многа деца тих људи нису запослена", каже Злата Зец, која је пет година у пензији.

Милица Јеремић има 80 година и каже да не може да замисли себе да седи код куће и да се не бори за своја права.

"Ја сам кроз цео свој радни век нешто радила и нисам чекала да ми неко све допринесе и да будем задовољна тим. Радимо на ангажовању у вези бања, лекова, помоћи пензионерима", додаје Милица.

Пензионери су добри радници 

Послодавци се неретко опредељују да запосле пензионере, јер знају да ће тако добити квалитетног и ефикасног радника.

"Има све мање квалитетних извршилаца и онда се посеже или за увозом радне снаге или на друге начине. С обзиром на могућности колико можемо да плаћамо ту увезену радну снагу углавном смо оријентисани на сопствене снаге и пензионери су ту заиста добродошли", указује Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије.

У Србији званично ради око 60.000 пензионера. Преко ауторских уговора или уговора о делу ангажовано је 42.000 њих, а остали су оснивачи радњи и других привредних друштава.

"Често људи погреше и мисле да је пензионисање нешто са чим нешто престаје у животу. Не. То је период у животу где ви на основу неког претходно уплаћеног стажа имате право да остварите одговарајућу пензију која се исплаћује из буџета. Лица која су остварила старосну или превремено старосну пензију могу да раде после пензионисања и то накнадно радно ангажовање може се искористити ради утврђивања новог износа пензије", објашњава Владимир Станковић, директор Сектора за остваривање права из ПИО.

Корисници породичних пензија могу да остану без ових примања ако се радно ангажују, осим у случају да је уговорена накнада нижа од најниже основице осигурања.

И корисницима инвалидских пензија исплата може да буде обустављена, ако накнадна провера здравственог стања покаже да је оно боље него што је било у тренутку када је особа остварила право на инвалидску пензију.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво