Читај ми!

Како неки пољопривредници покушавају да насамаре надлежне и добију субвенције

Субвенције су важне пољопривредницима, али им смета што исплата често касни. Разлог је, кажу надлежни, не само велики број пријава, већ и велики број злоупотреба или бар покушаја да се дође до средстава преко фалсификованих рачуна и отпремница. Када се превара открије починиоце кажњавају, али због тога трпе произвођачи који наменски користе помоћ државе.

Већина пољопривредника је озбиљно схватила правила за добијање субвенција – од регистрације домаћинства до документације. Међутим, ни тај посао не пролази без оних спремних за лов у мутном. Зато су надлежни одлучили да одређене подстицаје исплаћују тек након провере корисника.

"У Управи за аграрна плаћања најчешће наилазимо на фалсификовану документацију. На документацију од фирми које се уопште не баве нити продајом механизације, нити опреме за пољопривреду, него су то неке фирме које су обично скинуте са неких сајтова, исфалширана документација заједно са фискалним рачунима и налозима из банке. Ми немамо други модел сем изласка на терен, тј. да пољопривредна инспекција изађе на терен и утврди да ли инвестиција постоји или не", каже Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања.

Највише злоупотреба има при набавци пластеника, система за наводњавање, прикључне механизације... Инспектори су на подручју једног округа у чак 23 од 27 контрола открили ненаменско трошење новца. Није правило, али дешава се.

"Пажљиво процењујемо код кога ћемо отићи у контролу, где су највећи ризици да нешто не буде исправно. Наравно, наилазимо на одређене неправилности код корисника. Тај проценат није велики, али у сваком случају сваки пут то евидентирамо и та средства морају да се врате. Најчешће је то да та опрема, машине или било шта што су коришћена средства није на лицу места, да нису купљени. На крају крајева дешава се да нађемо и фалсификовани рачун", наводи Ненад Вујовић, помоћник министра за пољопривредну инспекцију.

Петар Шћепановић подстицаје користи већ 15 година. Прво да подигне виноград, а потом да опреми винарију.

"Последња средства смо користили за винификаторе и бурад. За бурад користимо сваке године пошто нам свака берба иду у нову храстову бурад. Планови су да поднесемо пријаву за коришћење подстицаја за туризам. Да се мало отворимо за посете. Инспекција сваке године долази да контролише и сваки пут је све било у реду", каже Петар Шћепановић, власник винарије.

Због оних који би да изиграју систем неретко трпе одговорни произвођачи. Подржавају одлуку државе да преварантима стане у крај.

"Међу мојим члановима има људи који нису могли да конкуришу за разне врсте подстицаја, али који имају сасвим репрезентативна газдинства и имају и знање и искуство и знају да направе профит на свом газдинству. Треба санкционисати сваку злоупотребу у пољопривреди, јер само она средства која се потроше наменски дају побољшање у производњи", наглашава Младен Минић, председник Удружења младих пољопривредника Србије.

Најмања могућност за злоупотребе субвенција је код механизације која мора да се региструје. Надлежни подсећају да су произвођачи у обавези да инвестицију чувају три до пет година и да за све то време инспектор може да дође да је провери.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво