Ко је примио кинеску и "Фајзерову" вакцину може одмах да дâ крв

Да су потребне веће количине крви, стижу апели на Светски дан добровољних давалаца крви. Др Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије рекла је за РТС да су неопходне недељне резерве у овом тренутку 1.500 једница крви, а прошле недеље су прикупљена 92 процента потребне количине.

У последњих месец дана, број пацијената у ковид систему мањи је за око 3.000. Зато су многе здравствене установе изашле из црвене зоне и вратиле се збрињавању својих старих пацијената и оперативним програмима.

Резерве АБ негативне крвне групе су на минимуму, смањују се и резерве Б крвне групе. 

Др Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије рекла је за РТС да је током викенда било 126 добровољних давалаца крви, а неопходне резерве у овом тренутку су 1.500 јединица крви – прошле недеље 92 посто од тог броја је прикупљено.

"То значи да не можемо направити значајне резерве, али задовољавамо потребе здравствених институција за које је задужен Институт", каже др Родић.

"Честитамо свим грађанима који су добровољни даваоци крви, ово је посебан дан. 'Нека свако срце куца' – то је слоган. И током пандемије, када је било ограничено кретање, добровољни даваоци су наставили да дају крв и помогли да се многи грађани излече", рекла је др Родић.

Што се тиче пандемије, указује на то да је 172.000 грађана дало крв, што је 17 одсто мање ако се пореди са периодом пре пандемије.

Објашњава да сви који су примили "Синофармову" и "Фајзерову" вакцину могу дати крв без одлагања, а што се тиче "спутњика" и "Астра-Зенеке", морају да прођу две недеље од примљене друге дозе.

Што се тиче грађана који су прележали ковид, они могу дати крв након 15 дана ако нису имали упалу плућа, уколико јесу – онда мора да прође три месеца до коначног оздрављења.

Пет мобилних екипа за трансфузију је у Пожаревцу, Смедереву, Лајковцу, на копу Радљево, Вождовцу и у Студентском граду.

Крв може дати свако ко је здрав, пунолетан и има више од 50 килограма – мушкарци на свака три, а жене на свака четири месеца.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво