Читај ми!

Стара ограда поново испред Скупштине, фрагмент враћен на место после 65 година

Део ограде, која се до 1956. године налазила око Дома Народне скупштине у Београду, враћен је на старо место.

Представници Охрида и делегације Северне Македоније предали су део некадашње скупштинске ограде председнику Скупштине Србије Ивици Дачићу.

Реч је о сачуваном фрагменту ограде, дужине око четири метра, који је после демонтаже уграђен испред Титове виле "Биљана" у Охриду.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је било више корака који, као коцкице у мозаику, показују какви би требало да буду односи две земље - братски и пријатељски.

Константин Георгијевски, градоначелник Охрида најавио је да ће ускоро бити донета одлука да за туристе из Србије ове сезоне паркинг у граду буде бесплатан.

Зграда Дома Народне скупштине, првобитно Дома народног представништва, почела је да се гради 1907. године, као репрезентативно здање за потребе Краљевине Србије.

Изградња је била завршена 1936. године, скоро три деценије по полагању камена темељца, када је постављена и декоративна ограда.

Раскошна ограда се на том месту налазила до 1956. године, када је демонтирана и уклоњена приликом уређења Трга Маркса и Енгелса (данас Трг Николе Пашића).  

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво