Читај ми!

Патријарх тражио одлагање усвајања Закона о културном наслеђу, Министарство: Прихваћене сугестије

Патријарх српски Порфирије у допису министарки културе Маји Гојковић затражио je да се одложи усвајање Закона о културном наслеђу с обзиром на то да, како наводи, СПЦ – као највећи појединачни власник духовног, покретног и непокретног културног наслеђа у Србији – није била укључена у процес израде. Гојковићева је обавестила патријарха да су на радном састанку прихваћене сугестије и предлози које је Српска православна црква упутила.

Патријарх је у допису нагласио је да усвајање таквог закона не би допринело дводеценијској интензивној борби СПЦ и државе да културно наслеђе на КиМ сачувају у свом окриљу, као и у уставном систему и систему заштите културних добара Србије.

Како је навео, у шест чланова нацрта тог закона помиње се АП Војводина, а ни у једном члану АП Косово и Метохија, где је културно наслеђе најугроженије и готово свакодневно изложено нападима и девастирању.

С тим у вези, патријарх је указао на могућност недобронамерних закључака о томе да је изостављањем јужне покрајине из текста кровног закона покрајина искључена из система државне бриге, "што свакако није случај и може да умањи значај огромних напора које држава чини у заштити српског културног наслеђа на Косову и Метохији".

Указао је и на чињеницу да је таквим нацртом де факто укинуто право СПЦ да културно наслеђе чији је власник користи за сопствену мисију, за коју су та културна добра вековима и стварана.

Стриктном применом понуђеног решења, Црква би од власника била сведена на корисника и после осам векова би јој била ускраћена основна власничка права која су светиња у свим демократски уређеним друштвима и државама, наводи се у допису министарки.

"Изменама и допунама предложеног Нацрта закон неће бити у супротности са Законом о црквама и верским заједницама, што је сада несумњиво случај", поручује патријарх.

Гојковић: Прихваћене сугестије Српске православне цркве 

Министарка културе и информисања Маја Гојковић обавестила је патријарха српског Порфирија да су на радном састанку прихваћене сугестије и предлози које је Српска православна црква упутила на Нацрт закона о културном наслеђу, ради побољшања и унапређења текста Нацрта закона.

Гојковићева је у писму патријарху нагласила да се текст на који су достављене примедбе и сугестије не налази у фази Предлога закона, те тиме ни у поступку усвајања пред Владом Републике Србије, нити пред Народном скупштином.

Указала је да је Радна група у оквиру Министарства културе и информисања тек сада, након одржане четири панел дискусије у оквиру јавне расправе, која је трајала од 6. до 28. маја, у фази разматрања бројних предлога шире јавности, с циљем да се побољша текст будућег Предлога закона.

Гојковићева је навела да је заједнички циљ очување културног наслеђа, а посебна пажња и заједнички труд и залагање усмерени су на заштиту културног наслеђа које се налази на територији наше Аутономне покрајине Косова и Метохије, које је свакодневно изложено нападима и уништавању.

Изразила је уверење да ћемо и у будућности, као и сада, чврстом сарадњом доћи до најбољих решења за будући Предлог закона о културном наслеђу, који ће након усвајања предлога и сугестија допринети свеукупној заштити културног наслеђа Републике Србије и бити још један корак у заједничким залагањима државе и Српске православне цркве да сачувамо културно наслеђе наше државе и народа за будуће генерације, саопштило је Министарство. 

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво