Читај ми!

Прва генерација менаџера за заштиту података о личности

На сваком кораку од грађана се тражи да оставе личне податке. Иако изгледа безазлено, наши подаци могу бити озбиљно злоупотребљени. Законску обавезу да одреди лице које ће се бавити заштитом података о личности од 30.000 компанија и органа јавне власти до сада је испунило око 3.000. Са Факултета за безбедност изашла је прва генерација менаџера за заштиту података о личности.

Тек сваки трећи Србин сматра да је довољно обавештен о заштити својих података о личности. Недовољна информисаност могла би скупо да нас кошта, а у компанијама и органима власти на заштити података не раде увек стручњаци.

"Одређују се лица која нису пуно ни у материји, која нису ни правници, ни ИТ стручњаци. Ми имамо случајева домова здравља где су одређене медицинске сестре лица за заштиту података о личности, што је опет боље него да не одредите никога", указује повереник за заштиту података о личности Милан Мариновић.

Проблем је у томе што кадрови нису имали где да се образују све до прошле године када је Факултет за безбедност покренуо обуку. Прва генерација студената, њих 60 добило је сертификате.

"Ово је почетак. Свакако није довољан. Знате како се каже, путеви од 1.000 километара почињу првим кораком, а ово је тај наш први корак, можда чак и двокорак", наводи декан Факултета безбедности Владимир Цветковић.

Закон о заштити података о личности најчешће се крши на друштвеним мрежама, а то би се решило када би компаније попут Фејсбука, одредиле свог представника за Србију.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво