Читај ми!

Спецназ по други пут међу Србима

"Заједнички одговор 2021" је прва војна вежба специјалних јединица Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације у историји. Ипак, руски специјалци нису први пут у Србији: они су у јуну 1999. године, приликом заузимања аеродрома "Слатина", били претходница ваздушно-десантних снага. Домаћин вежбе у Делиблатској пешчари је 72. бригада за специјалне операције Војске Србије.

Почев од 2014. године одржавају се заједничке војне вежбе и обуке српске и руске војске, али је ово први пут да нека од јединица "Војске специјалне намене" (рус. Войска специального назначения) вежба са српским војним специјалцима.

Како је саопштило Министарство одбране Србије, заједничка обука се одвија у ширем рејону Делиблатске пешчаре, а на крају обуке биће изведена тактичка вежба са бојевим гађањем.

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да се одржава заједничка антитерористичка тактичка вежба која ће трајати до 25. маја.

Такође, наводи се да на вежби руска страна учествује са близу 200 припадника и 11 јединица борбене технике и да сви долазе из јединица специјалне намене Западног војног округа.

Главне теме вежбе биће десант коришћењем падобрана "арбаљот" (самострел), прилаз непријатељу, блокада и уништење илегалних формација и обука и гађање из лаког пешадијског наоружања.

Како РТС сазнаје, руска војска послала је на вежбу у Србију 2. бригаду специјалне намене, чија је команда у граду Промежици у Псковској области.

Церемонији отварања вежбе на војном комплексу "Орешац" код Вршца присуствовали су командант српске 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан и командант руске 2. бригаде специјалне намене пуковник Константин Башујев.

Основно наоружање српских специјалаца је аутоматска пушка "ФН СКАР" у калибру 5,56 х 45 милиметара НАТО, а руски специјалци имају најновији "калашњиков АК-12" у калибру 5,45 х 39 милиметара.

Такође, на церемонији отварања вежбе било је постројено 11 оклопних возила. Војска Србије приказала је по четири оклопна возила "милош М16", три "хамера", а Руси своје оклопњаке четири возила "тигр М".

"Заједнички одговор 2021" уврстио је Војску Србије у једину оружану формацију у Европи и једну од ретких у свету која има заједничке активности и са специјалним јединицама руске војске и са војскама САД и земаља чланица НАТО-а.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво