Читај ми!

Заштитник грађана покренуо поступак због обавезне вакцинације у Војсци

Заштитник грађана покренуо је поступак контроле правилности и законитости рада Министарства одбране Републике Србије на основу притужбе Војног синдиката Србије да је у току обавезна вакцинација припадника Војске Србије коју, како наводе, "по наређењу начелника Генералштаба Војске Србије спроводе све целине Војске Србије".

Заштитник грађана је тражио од Министарства одбране да се у року од 15 дана изјасни о овим наводима Војног синдиката Србије, као и о наводима синдиката да се припадницима Војске Србије који се не подвргну вакцинацији указује на то да ће дисциплински одговарати, да ће им бити отказан радни однос, односно да ће бити онемогућени да напредују.

"По Уставу Републике Србије, домаћим законима и међународним конвенцијама које је Република Србија потписала, имунизација грађана, па тиме и припадника Војске Србије, може бити подстицана искључиво афирмативним мерама, никако санкцијама. Санкције воде у дискриминацију која је забрањена", рекао је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Пашалић је навео да је дискриминација по било којем основу забрањена Европском конвенцијом о заштити људских права, члан 14, које даје оквир да национално законодавство, Уставом Републике Србије у члану 21 и Законом о забрани дискриминације, где се у члану два говори о томе шта се има сматрати дискриминацијом.

Заштитник грађана подсећа и да Конвенција о људским правима и биомедицини прописује да интереси и добробит људског бића имају предност над интересом друштва или науке, као и да се захват који се односи на здравље може извршити само ако је лице на које се захват односи претходно дало сагласност и било о њему обавештено.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво