Читај ми!

Обновљена кућа чувеног српског научника – његова идеја још чека остварење у долини Лима

Обновљена кућа Јевђевића у Прибоју, чува сећање на једног од најуспешнијих научника у области хидроинжењеринга у свету. Вујица Јевђевић један је од оснивача државног универзитета у Колораду и твораца концепције развоја хидроенергетског система Србије и Југославије.

Са прозора куће у Прибоју на Лиму, река се ни у годинама његовог детињства није видела, али је фасцинација том снагом воденог тока одредила животни позив Вујице Јевђевића. За 60 година каријере, ђаче из Прибоја, стигло је до магистратуре у Греноблу, титуле доктора грађевинских наука у Српској академији наука и уметности, до светских признања и изузетних подухвата.

"Нажалост, врло мало људи то зна у овом граду. Али, довољно је да кажем, дакле, Никола Тесла, Михајло Пупин, он и Миланковић су, уствари, најпознатији наши људи који су своју каријеру правили у Сједињеним Америчким Државама", каже Саво Дерикоњић, директор Завичајног музеја Прибој.

У аутобиографији стоји да је годишње радио око 4.000 сати: под његовим менторством је урађено 50 доктората и исто толико магистарских радова, а пројекте у области хидрологије реализовао је у 44 земље.

Београду је оставио награде и библиотеку са више од 300 наслова, а Прибоју легат и кућу из 1879. године, у којој је одрастао.

"Услов његов је био да поклони 10.000 долара, да се кућа врати онако како је била, што смо и учинили. Тако да је ова кућа адаптирана и преуређена, у стању онаквом каква је била у време када је саграђена, пошто је најстарија кућа у граду", истиче Дерикоњић.

Преминуо је 2006. године у Колораду, у 92. години. Пред крај живота нудио је донацију за парк природе који би обухватио део Полимља, желећи да се Лим сачува и заштити.

Потребнија него икада, ова идеја чека остварење. У прилог јој иду све сјајне замисли чувеног Прибојца Вујице Јевђевића.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво